Η πίεση να είναι κανείς «τέλειος» προκαλεί εξουθένωση στους γονείς και προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά τους

Είναι εφικτή η ιδιότητα του «τέλειου γονέα»; Οι ερευνητές που ηγούνται ενός εθνικού διαλόγου σχετικά με την εξουθένωση των γονέων από το Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και το Γραφείο του Διευθυντή Ευεξίας του πανεπιστημίου λένε «όχι» και μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η πίεση να προσπαθήσει κανείς να είναι «τέλειος» οδηγεί σε ανθυγιεινές επιπτώσεις τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά τους.

Η έρευνα σε περισσότερους από 700 γονείς σε εθνικό επίπεδο από τις 15 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2023 συνοψίζεται στη νέα έκθεση «The Power of Positive Parenting: Evidence to Help Parents and Their Children Thrive» (Στοιχεία που βοηθούν τους γονείς και τα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι: «Η γονική συμπεριφορά των γονέων είναι η καλύτερη δυνατή για τους γονείς: Πενήντα επτά τοις εκατό (57%) των γονέων αυτοαναφέρθηκαν σε επαγγελματική εξουθένωση».

  1. Η γονεϊκή εξουθένωση συνδέεται στενά με τις εσωτερικές και εξωτερικές προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένου του αν κάποιος αισθάνεται ότι είναι καλός γονέας, της αντιλαμβανόμενης κρίσης από τους άλλους, του χρόνου για να παίξουν με τα παιδιά τους, της σχέσης με τον/την σύζυγό τους και της διατήρησης ενός καθαρού σπιτιού.
  2. Όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους και όσο ελαφρύτερο είναι το φορτίο των δομημένων εξωσχολικών δραστηριοτήτων, τόσο λιγότερα είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών τους (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ΙΨΔ, ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή).
  3. Η ψυχική υγεία και οι συμπεριφορές των γονέων επηρεάζουν έντονα την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Εάν τα παιδιά τους έχουν κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, οι γονείς αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης και μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβάλλουν, να επικρίνουν, να φωνάζουν, να βρίζουν ή/και να βλάπτουν σωματικά τα παιδιά τους (π.χ. επανειλημμένες ξυλιές). Τα υψηλότερα επίπεδα αυτοαναφερόμενης γονεϊκής εξουθένωσης και σκληρών γονικών πρακτικών συνδέονται με περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά.
  4. Η Kate Gawlik, DNP, μία από τις επικεφαλής ερευνητές της μελέτης, η οποία επιδιώκει αυτή την έρευνα με βάση την εμπειρία της ως εργαζόμενη μητέρα τεσσάρων παιδιών, δήλωσε ότι η ψευδαίσθηση και οι προσδοκίες της «τέλειας γονικής μέριμνας» μπορεί να είναι απογοητευτικές.

«Νομίζω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πραγματικά γείρει τη ζυγαριά», δήλωσε η Gawlik, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Ohio State College of Nursing. «Μπορείτε να κοιτάξετε τους ανθρώπους στο Instagram ή μπορείτε ακόμη και να δείτε ανθρώπους να περπατούν και πάντα σκέφτομαι: “Πώς το κάνουν αυτό;”. Πώς φαίνεται να τα έχουν πάντα όλα μαζί, ενώ εγώ όχι;».

«Έχουμε υψηλές προσδοκίες για τους εαυτούς μας ως γονείς- έχουμε υψηλές προσδοκίες για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά, συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους, με άλλες οικογένειες, και υπάρχει πολλή κριτική που γίνεται. Και είτε είναι σκόπιμη είτε όχι, εξακολουθεί να υπάρχει».

Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η δύναμη των προσδοκιών από αυτό που η Kate Gawlik αποκαλεί «κουλτούρα επίτευξης» οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση (μια κατάσταση σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης), η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άλλα, δυνητικά εξουθενωτικά ζητήματα.

«Όταν οι γονείς είναι εξουθενωμένοι, έχουν περισσότερη κατάθλιψη, άγχος και στρες, αλλά και τα παιδιά τους τα πάνε χειρότερα συμπεριφορικά και συναισθηματικά», δήλωσε η Bernadette Melnyk, PhD, FAAN, αντιπρόεδρος για την προαγωγή της υγείας και επικεφαλής υπεύθυνη ευεξίας στο Ohio State. «Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσετε την πραγματική σας ιστορία αν καίγεστε ως γονέας και να κάνετε κάτι γι’ αυτό για καλύτερη αυτοφροντίδα».

Η νέα έκθεση των Gawlik και Melnyk φέρνει κρίσιμες ενημερώσεις στην αρχική τους μελέτη του 2022, η οποία μέτρησε την επαγγελματική εξουθένωση των γονέων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19.

Οι Gawlik και Melnyk δημιούργησαν μια πρώτη στο είδος της Κλίμακα Επαγγελματικής Εξουθένωσης Εργαζόμενων Γονέων, μια έρευνα 10 σημείων που επιτρέπει στους γονείς να μετρήσουν την εξουθένωσή τους σε πραγματικό χρόνο και να χρησιμοποιήσουν τεκμηριωμένες λύσεις για να βοηθήσουν.

Η εν λόγω κλίμακα περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση, μαζί με νέες οδηγίες για θετικές στρατηγικές γονικής μέριμνας, τεχνικές και συμβουλές για τη δημιουργία βαθύτερων δεσμών με τα παιδιά.

«Θετική γονική μέριμνα είναι όταν δίνετε στα παιδιά σας πολλή αγάπη και ζεστασιά, αλλά παρέχετε επίσης δομή και καθοδήγηση στη ζωή τους», εξήγησε η Melnyk. «Τους διδάσκετε απαλά τις συνέπειες των συμπεριφορών. Αυτός είναι λοιπόν ένας πολύ καλύτερος στόχος για να στοχεύσετε στο να είστε θετικός γονιός παρά τέλειος γονιός».

Μεταξύ των στρατηγικών:

  • Σύνδεση και ενεργή ακρόαση
  • Σύλληψη, έλεγχος και αλλαγή των αρνητικών σκέψεων σε θετικές
  • Αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τον γονέα και το παιδί
  • Αναστοχασμός και δράση βάσει των προτεραιοτήτων

«Αν ίσως δίνετε προτεραιότητα στο να βεβαιώνεστε ότι το σπίτι σας είναι πάντα πεντακάθαρο, αλλά στη συνέχεια δεν αισθάνεστε ότι έχετε χρόνο να πηγαίνετε βόλτα κάθε βράδυ με τα παιδιά σας, ίσως πρέπει να αναδιοργανώσετε ή να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε και τα δύο αυτά πράγματα να λειτουργούν», πρότεινε η Gawlik.

Η Melnyk δήλωσε ότι αυτές οι τεκμηριωμένες προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «επιδημία δημόσιας υγείας» της γονεϊκής εξουθένωσης.

«Οι γονείς κάνουν σπουδαία δουλειά φροντίζοντας τα παιδιά τους και όλους τους άλλους, αλλά συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη δική τους αυτοφροντίδα», δήλωσε η Melnyk.

«Ως γονείς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χύνουμε από ένα άδειο ποτήρι. Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να φροντίζουν καλά τον εαυτό τους, οι πιθανότητες είναι να μεγαλώσουν και αυτά με αυτή την αξία. Αυτό έχει αντίκτυπο στα παιδιά και σε ολόκληρη την οικογένεια». «Όπως μου είπε ένας γονιός», πρόσθεσε η Gawlik, «προτιμώ να έχω ένα ευτυχισμένο παιδί παρά ένα τέλειο παιδί», κατέληξε.

The post Η πίεση να είναι κανείς «τέλειος» προκαλεί εξουθένωση στους γονείς και προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά τους appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss