Η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτης του κινηματογράφου – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

Η Μαρία Πλυτά, σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος, γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1915 στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά την Κατοχή, εκδόθηκαν τα δύο της μυθιστορήματα, τα Δεμένα φτερά (1944) και οι Αλυσίδες (1946).

Στις 4 Μαρτίου του 2006 η Μαρία Πλυτά είναι 92 ετών και αφήνει την τελευταία της πνοή. Η πρώτη Ελληνίδα που υπέγραψε ως σκηνοθέτης ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου πέρασε στην αθανασία, ξεχασμένη από το πλατύ κοινό. Είχε καταφέρει όμως να κερδίσει τον σεβασμό στον αυστηρά ανδροκρατούμενο κινηματογραφικό «πλανήτη».
Το 1947 ξεκίνησε να δουλεύει στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας αρχικά ως καλλιτεχνική διευθύντρια στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα Μαρίνος Κοντάρας με τον Μάνο Κατράκη. Το 1950 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, Τ’ αρραβωνιάσματα, βασισμένη στο ομώνυμο ηθογραφικό δράμα του Δημήτρη Μπόγρη, με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Βεάκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Δήμο Σταρένιο κ.ά. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, σε μια εποχή που οι άνδρες κρατούσαν γερά τα ηνία της 7ης Τέχνης, και που ακόμα η Ελλάδα παλλόταν από τη φτώχεια και τις συνέπειες του πολέμου.
Με δεδομένο τις εξαιρετικά δύσκολες για τον ελληνικό κινηματογράφο συνθήκες των δεκαετιών του ’50 και ’60, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Πλυτά γύρισε δεκαεπτά συνολικά ταινίες και υπέγραψε τα σενάρια και το μοντάζ των ταινιών Ζήλια (1963) και Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1967).
Η Πλυτά θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πρώιμου μεταπολεμικού κινηματ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss