Η πρώτη Ελληνική ταινία που πουλήθηκε στην Aμερικάνικη αγορά – Cineramen

Βαθμολόγησε το άρθρο

Για πολλούς είναι η κορυφαία ταινία αστυνομικού μυστηρίου του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το γεγονός ότι το σενάριο της ταινίας «Έγκλημα στα παρασκήνια» υπογράφει ο μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Γιάννης Μαρής αποτελεί αναμφισβήτητα μια παράμετρο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι όμως η μόνη. Στην ταινία αυτή – που γυρίστηκε το 1960 από την Τέχνη ΑΕ & Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης – πρωταγωνιστούν με κορυφαίες ερμηνείες, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού – και όχι μόνο – κινηματογράφου, όπως ο Τίτος Βανδής – υποδύεται τον θρυλικό αστυνόμο Μπέκα, βασικό ήρωα στα μυθιστορήματα του Μαρή – και η Ζωρζ Σαρρή.
Δίπλα τους, άξιοι «συμπαραστάτες» οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Χρήστος Τσαγανέας, Μάρω Κοντού, Δήμος Σταρένιος, Γκίκας Μπινιάρης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιώργος Δαμασιώτης, Λαυρέντης Διανέλλος, Έφη Μελά, Σαπφώ Νοταρά κ.α.
Η ταινία ακολουθεί ξεκάθαρα την συνταγή των αμερικανικών φιλμ νουάρ που εκείνη την εποχή «έσπαγαν ταμία» στους κινηματογράφους της χώρας, αλλά παρουσίασε και δικά της στοιχεία, όπως η εξαιρετική σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη – ίσως η καλύτερη σκηνοθετική προσπάθεια της καριέρας του -, η μοναδική φωτογραφία του Αριστείδη Καρύδη-Φουκς, οι «νευρώδεις» χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ και η «δυνατή» μουσική του Μίμη Πλέσσα.
Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, ωστόσο οι Έλληνες σινεφίλ της εποχής δεν το επικρότησαν όσο του άξιζε, αφού στην πρώτη της προβολή η ταινία έκοψε 67.610 εισιτήρια, αριθμός που κρίθηκε μικρός για την όλη επένδυση.
Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την ταινία να βρεθεί στην 7η θέση των 58 ταινιών που προβλήθηκαν εκείνη τη σεζόν (1960-1961) στους κινηματογράφ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss