IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ | Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ AΝΟΙΞΗΣ

Σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου στις 20:30 η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «Η Ιεροτελεστία της άνοιξης». Πρόκειται για εικαστικό αφιέρωμα στη Ζωή που γεννιέται και παράφορα ανθίζει.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Άννα Αχιλλέως,
Νεκτάριος Αποσπόρης,
Δικαία Δεσποτάκη,
Μιχάλης Καραϊσκος,
Σάββας Μαβίδης,
Τίμος Μπατινάκης,
Βαγγέλης Πολύζος,
Ειρήνη Τατάκη

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην IANOS Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαρτίου έως 11 Μαΐου 2019

 

Λίγα λόγια για την Έκθεση:

Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ συνεχίζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά της, και με αφετηρία το συναρπαστικό μουσικό πόνημα του Ιγκόρ Στραβίνσκι, χαιρετίζει την Άνοιξη στην Αθήνα διοργανώνοντας ένα εικαστικό αφιέρωμα έμπλεο εικόνων, συνειρμών και συμβολισμών.

Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης (Le Sacre du Printemps) είναι το χορόδραμα που συνέθεσε ο Igor Stravinsky (1882-1971 ) µεταξύ 1912 – 1913 για τα Ρωσικά µπαλέτα του Sergei Diaghilev σε

χορογραφία Vaslav Nijinsky και κοστούμια του Nicolas Roerich. Το έργο που φέρει τον υπότιτλο «Εικόνες από μια παγανιστική Ρωσία» και αναπαριστά μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, που καταλήγει στη θυσία μιας κόρης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα του 20ου αιώνα. Το έργο κατακλύζεται  από μια κεντρική ιδέα: το μυστήριο και τη μεγάλη δύναμη της Άνοιξης», ενώ οι λαϊκές μελωδίες που απαντώνται εδώ, προερχόμενες από τη Λιθουανία, τη Ρωσία, Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σχετίζονται µε παλιές τελετουργίες γύρω από την Άνοιξη. Σύμφωνα με το σενάριο του έργου, μετά από έναν δύσκολο χειμώνα η φύση σιγά-σιγά ξυπνάει και αρχαίες φυλές συγκεντρώνονται για εορταστικές ιεροτελεστίες γιορτάζοντας τον ερχομό της Άνοιξης. Μια γριά μάγισσα χρησιμοποιεί κλωνάρια για να προβλέψει το μέλλον. Οι γυναίκες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Άνοιξης. Όλοι γιορτάζουν την ιερή δύναμη της μητέρας Γης. Οι άντρες αναπαριστούν παραδοσιακά πολεμικά παιχνίδια. Ο γηραιότερος σοφός έρχεται από το χωριό και πραγματοποιείται ο χορός της Γης. Καθώς σκοτεινιάζει οι κοπέλες εκτελούν αρχαίους σχηματισμούς και µια από αυτές επιλέγεται ως η Εκλεκτή. Πέφτοντας κάτω στο έδαφος οι κοπέλες επικαλούνται τα αρχαία πνεύματα. Η Εκλεκτή αρχίζει και ολοκληρώνει τον τελικό χορό για να επιτευχθεί ο εξευμενισμός των θεών της Άνοιξης. Στην πραγματικότητα ο Stravinsky φιλοτέχνησε µια ηχητική απεικόνιση και αποθέωση του φαινομένου που ονομάζουμε Ζωή στην πιο αρχέγονη διάστασή του.

Λίγα λόγια για την IANOS Αίθουσα Τέχνης

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, εστιάζοντας στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.

 

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα: Σταδίου 24, 2103217810
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ: 09:00-21:00, Σαβ: 09:00-20:00
Επικοινωνία IANOS
Τ: 2103217810 (εσ. 5), Ε: pr@ianos.gr
Link Εκδήλωσης      

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss