IANOS | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ-ΔΕΛΙΒΑΝΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 18:00 οι εκδόσεις IANOS και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, «Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής». Πρόκειται για ένα βιβλίο που τραβάει την αυλαία της παγκόσμιας σκηνής, αποκαλύπτοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κόσμου, που φθάνει καλπάζοντας, και που ανατρέπει το σύνολο του τρόπου ζωής μας στη Γη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνος Γρίβας, αν. καθ. Γεωπολιτικής, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος-διευθυντής SLpress.gr
Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης SLpress.gr, Βαγγέλης Γεωργίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής

Επιμέλεια: Νάντια Φαμέλου

Ο δυτικός κόσμος υποχωρεί, κάτω από τις αέναες νομοτελειακές εξελίξεις, που γεννούν, αναδεικνύουν, οδηγούν στην παρακμή και τελικά εξαφανίζουν τους πολιτισμούς. Μέσα από τις στάχτες της απερχόμενης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, που ψυχορραγεί, αναδύεται η κυριαρχία της νέας.

Στο πρώτο Μέρος του νέου βιβλίου της γνωστής οικονομολόγου, με τον αριθμό 52, αναλύονται τα βασικά αίτια και οι συνέπειες της εξασθένισης της Δύσης. Πέρα από τους αναπότρεπτους νόμους στους οποίους υπόκειται η μακροχρόνια εναλλαγή των πολιτισμών, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αποσύνθεση της Δύσης επιταχύνθηκε από τα δραματικά αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης. Αυτά συνοψίζονται στις αδιανόητης έκτασης ανισότητες, στην περιφρόνηση βασικών αξιών ζωής και στην περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, κυρίως της μεσαίας τάξης. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η Δύση έχει εισέλθει στο στάδιο της μόνιμης στασιμότητας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αδυναμία βελτίωσης των συνθηκών ζωής της κάθε νέας γενιάς. Ο γενικευμένος λαϊκισμός είναι το μόρφωμα που αφήνει πίσω της η παγκοσμιοποίηση.

Στο δεύτερο Μέρος του ανά χείρας έργου διαγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης, που έχει τα χρώματα της Κίνας. Στη θέση της παραδοσιακής παγκοσμιοποίησης, που υποχωρεί, κάτω από το βάρος, όχι μόνο του προστατευτισμού, αλλά και ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, προβάλλει μια νέα και πρωτόγνωρη παγκοσμιοποίηση, στα χνάρια του παλιού δρόμου του μεταξιού. Το αγωνιώδες ερωτηματικό, αναφορικά  με την εναλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια κυριαρχία, στρέφεται στη συμπεριφορά της «παγίδας του Θουκυδίδη»: δηλαδή, αν αυτή θα εξελιχθεί με ανοχή των ΗΠΑ ή, αντιθέτως, θα προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πιθανότατα θα εξαφανίσει τη ζωή από τον πλανήτη Γη;

Το τελικό κεφάλαιο του συγγράμματος αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ, και την αναζήτηση λύσης στο ακανθώδες πρόβλημα της μαζικής ανεργίας, που αναπότρεπτα θα προκληθεί από την καθολική υποκατάσταση της ανθρώπινης απασχόλησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

Α) Σπουδές: Αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόννη του Παρισιού, από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS (Γαλλία) και δημοσιεύτηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης, και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Β) Σταδιοδρομία: Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας (AIELF) και του CEDIMES. Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας, πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη». Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, εκλέχτηκε τρεις φορές και επί των ημερών της αναγέρθηκε το πανεπιστημιακό κτίριο και η ΑΒΕΘ έγινε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το βιογραφικό της σημείωμα είναι δημοσιευμένο στις εκδόσεις «Who is Who».

Γ) Διακρίσεις: Τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος (DHC) από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία), Kainar (Almaty-Kazakhstan), Barnaoul-Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba (Αλγερία). Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδας. Είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής και τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση. Επελέγη ως Jean Monnet Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Προσκλήθηκε από το State Department για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το 2006, σε πανηγυρική τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της επέδωσε δύο τόμους που γράφτηκαν προς τιμήν της. Με διάταγμα της 17ης Ιουλίου 2008 και με υπογραφή του προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, της απονεμήθηκε το γαλλικό παράσημο του εθνικού τάγματος του Ιππότη της Legion d’Honneur. Από το 2010 είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας.

Δ) Προσκλήσεις: Έχει προσκληθεί για μαθήματα, διαλέξεις και έρευνα από τα πανεπιστήμια των: Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Σόφιας, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν. Κορέας, Port- au- Prince, Υaounde, Αλμάτι (Καζακστάν), Ριγέκα (Κροατία), Fribourg (Ελβετία), Targoviste (Ρουμανία). Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο.

Ε) Ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις: Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε 52 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες και έρευνες, και σε πάνω από 700 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά και ρωσικά. Έχει, επίσης, τιμηθεί με πρώτα βραβεία, επαίνους και πλήθος βιβλιοκρισιών και αναφορών. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, και με κομματική αποστασιοποίηση, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης, για τα επίκαιρα οικονομικά και πρόσφατα εθνικά θέματα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητών και οι πολυπληθείς διδάκτορες, υπό την επίβλεψή της, έχουν στελεχώσει ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τίτλοι της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS:

  1. Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η διέξοδος η δραχμή (2014)
  2. Όλη η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πως θα σωθούμε (2011)
  3. Ημερολόγιο του Δημήτρη Δελιβάνη-Ας ξαναζήσουμε τον 20ο αιώνα (1999)

Link Βιβλίου:

https://www.ianos.gr/to-telos-tis-oikonomikis-kiriarxias-tis-disis-kai-i-eisvoli-tis-anatolis-0451449.html

Link Εκδήλωσης:

https://www.ianos.gr/events/maria-negreponti-delivani-to-telos-tis-oikonomikis-kiriarxias-tis-dusis-kai-i-eisvoli-tis-anatolis-ekd.html

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss