Η IBM εφτιαξε έναν υπολογιστή μικρότερο από έναν κόκκο αλάτι

Στη διάρκεια του IBM Think 2018, που ξεκινά σήμερα 19 Μαρτίου, θα γνωρίσουμε μία συσκευή που αποτελεί -κατά την εταιρεία- το μικρότερο υπολογιστή στον κόσμο, με μέγεθος μικρότερο από έναν …κόκκο αλάτι!

Παρά το λιλιπούτειο μέγεθος, έχει τη σημαντική υπολογιστική ισχύ του X86 chip (από το 1990 βεβαίως) – εντάξει, όχι τόσο ισχυρό όσο οι προτάσεις που βλέπουμε σήμερα, αλλά, για σκεφτείτε, ότι θέλετε …μικροσκόπιο για να το δείτε).

Ο υπολογιστής κοστίζει λιγότερο από 10 σεντς του δολαρίου και ενσωματώνει “αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τρανζίστορ”, σύμφωνα με την εταιρεία, που επιτρέπουν την “παρακολούθηση, ανάλυση, επικοινωνία, αλλά και επεξεργασία δεδομένων“.

Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές blockchain, με στόχο να παρακολουθεί την αποστολή αγαθών και να εντοπίζει κλοπές, απάτες και ελλείψεις συμβατότητας, αλλά και να εκτελεί βασικές λειτουργίες AI, όπως η ταξινόμηση των δεδομένων που λαμβάνει.

Σύμφωνα με την IBM, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς “μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια” οι εν λόγω υπολογιστές “θα ενσωματωθούν σε καθημερινά αντικείμενα και συσκευές”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Arvind Krishna.

Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα κυκλοφορήσει, πάντως καθώς η IBM δοκιμάζει αυτή τη στιγμή το πρώτο πρωτότυπο.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss