Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγαλύτερη επιδότηση για όσους καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια

Καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Νέα μέτρα σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Καλεί, επίσης, τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια. Χθες, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε τη συνέχιση της χορήγησης της επιδότησης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε όλους για τους λογαριασμούς του ρεύματος και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την ενίσχυση», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει στο νέο τρόπο επιχορήγησης, μιλώντας ουσιαστικά για την καθιέρωση κινήτρων και αντικινήτρων που σχετίζονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας.
«Η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα μειώνει το ύψος της στήριξης, ενώ εάν υπάρχει μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι θα είναι μεγαλύτερη η στήριξη. Όσοι κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας έχουν μεγαλύτερο όφελος από την ενίσχυση», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ότι σκοπός είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και υπό την απειλή της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες της παροχής φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα «Των Νέων», ο νέος τρόπος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, αναφέρεται ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και αυτό της παροχής υψηλότερης επιδότησης για όσους μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρότειναν την επιβολή του οριζοντίου πλαφόν, στην ίδια κατεύθυνση με την ελληνική πρόταση, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, η Κομισιόν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα αφορούν και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Επιπλέον, εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια, λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ώστε να ανακτώνται ποσά από τη διαφορά των πραγματικών με τις …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss