Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιες ηλεκτρικές συσκευές «καίνε» – Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας ψάχνουν οι καταναλωτές καθώς τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τα νοικοκυριά.

Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο κάνοντας τα νοικοκυριά να μην μπορούν να διαχειριστούν τα έξοδα του σπιτιού το ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς πολίτες είναι το πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές οι οποίες οδηγούν τους λογαριασμούς της ενέργειας στα ύψη.
Η πρώτη συσκευή στη λίστα που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια φαίνεται να είναι η σόμπα, ενώ ακολουθούν τα παλιά κλιματιστικά, τα πλυντήρια, ο θερμοσίφωνας και τα ψυγεία. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο για κάθε νοικοκυριό, καθώς εξαρτάται από την κατανάλωση, την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και από άλλους παράγοντες.

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
H πρόεδρος της «ΕΚΠΟΙΖΩ», Παναγιώτα Καλαποθαράκου, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» και τη Μαρίνα Ξυπνητού ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν δεκάδες αναφορές πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν υπέρογκα ποσά χρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε διακανονισμούς με τις εταιρίες είτε σε διαδικασίες ενημέρωσης για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ίδια ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχικά πρέπει όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να το αξιοποιούν πλήρως.

«Παρατηρούμε ότι καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν το αξιοποιούν όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βάζουν πλυντήριο το βράδυ, αφού η χρέωση είναι αρκετά χαμηλότερη, παρόλα αυτά δεν το πράττουν όλοι», ανέφερε η κυρία Καλαποθαράκου.
Μια από τις «κακές» συνήθειες που κάνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού χωρίς να το γνωρίζει και επηρεάζει τους λογαριασμούς ρεύματος είναι το γεγονός ότι αφήνει στην πρίζα συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα την καφετιέρα ή το λάπτοπ, αυξάνοντας χωρίς λόγο την κατανάλωση ρεύματος.
«Δεν πρέπει να έχουμε στην πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, προσθέτοντας μάλιστα πως θα έχουν σημαντικό όφελος όσοι αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες τους με led, που φέρνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Σημειώνεται ότι συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση όπως το σεσουάρ μαλλιών ή το σίδερο δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τις υπόλοιπες καθώς δεν χρησιμοποιούνται με καθημερινά.

Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα φύγει άμεσα οι καταναλωτές θα πρέπει να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους αλλά και να επιλέξουν προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» ή το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», τα οποία θα τους αποζημιώσουν σε βάθος χρόνου.
Αντίστοιχα, μια άλλη ενέργεια που αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss