ΗΠΑ: Πόλη της Φλόριντα, θα πληρώσει 600,000 δολάρια σε χάκερς

Η μικρή πόλη της Ριβιέρα Μπίτς της Φλόριντα συμφώνησε αυτή την εβδομάδα για να πληρώσει χάκερς περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια σε λύτρα, με την ελπίδα να ανακτήσει την πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν μπλοκαριστεί από τον Μάιο.

Η ηλεκτρονική επίθεση, η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, παρέλυσε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της πόλης.Οι αρχές και οι εργαζόμενοι της πόλης παρέμειναν χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπήρχε καν πρόσβαση σε τηλεφωνική γραμμή.Οι σταθμοί άντλησης ύδατος βγήκαν εκτός σύνδεσης και οι πληρωμές κάθε είδους οικιακού λογαριασμού μπορούσε να γίνει μόνο με φυσική παρουσία.

Oι εταιρείες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, με αποτέλεσμα να πρέπει τα οικονομικά τους τμήματα να κάνουν υπερωρίες ούτως ώστε να συμπληρώνουν χειρόγραφες επιταγές. Οσο για τα αστυνομικά τμήματα, χρειάστηκε να ανασύρουν από τα ντουλάπια τους τις παλαιού τύπου κλήσεις, επίσης χειρόγραφες.

Το Δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την Δευτέρα 17 Ιουνίου, να εξουσιοδοτήσει τον ασφαλιστικό της φορέα να πληρώσει 65 Bitcoin, αξίας περίπου 590.000 δολαρίων, στους χάκερς που είναι υπεύθυνοι για το επίθεση στον κυβερνοχώρο. Η πόλη ελπίζει ότι οι χάκερς θα ξεκλειδώσουν τώρα τα δεδομένα που έχουν κρυπτογραφηθεί – αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα The New York Times, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πληρωμή λύτρων θα εξασφαλίσει μια πλήρη επιστροφή των δεδομένων.

Η πόλη των 35,000 κατοίκων δήλωσε την Τετάρτη 19 Ιουνίου, πως έχει καταφέρει να επαναφέρει μερικώς τα ηλεκτρονικά της συστήματα.

Οι επιθέσεις έχουν γίνει όχι μόνο ολοένα και πιο συχνές αλλά και πιο περίπλοκες.

Όπως επισήμανε η HuffPost US, περισσότερες από 50 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν δεχτεί επιθέσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Η Ατλάντα χρειάστηκε να ξοδέψει κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια για να επανέλθει στην καθημερινότητα της μετά από επίθεση που δέχτηκε, όταν τα λύτρα ήταν μόνο 52,000 δολάρια και η Βαλτιμόρη η οποία αρνήθηκε να πληρώσει τα 100,000 δολάρια που ζητούσαν οι χάκερς, θα χρειαστεί να ξοδέψει κάπου 18 εκατομμύρια δολάρια για να βρεί ξανά τους καθημερινούς της ρυθμούς.

Πηγή: HuffPost US, The New York Times

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss