Iράν: Χάος και νεκροί στην 7η ημέρα των διαδήλώσεων – Παγκόσμια ανησυχία για τις σκηνές χάους

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των αιματηρών διαδηλώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος Ραϊσι διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση οτι «οι πράξεις χάους δεν θα γίνονται αποδεκτές» και για μία ακόμη φορά στρέφει τα πυρά του στις ΗΠΑ. Οι 

Ο θάνατος υπό κράτηση της 22χρονης Ιρανής Μάχσα Αμίνι που πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις πρέπει να διερευνηθεί «διεξοδικά», είπε ο πρόεδρος του Ιράν, εκφράζοντας ωστόσο τη λύπη του για τα διπλά μέτρα και σταθμά της Δύσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι είπε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ότι επικοινώνησε με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε σταθερά να διερευνούμε αυτό το περιστατικό

«Η μέγιστη ενασχόληση είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη» τόνισε. Πρόσθεσε όμως οτι οι «πράξεις χάους» δεν είναι αποδεκτές, σε μια άμεση προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα εξαγριωμένοι για το θάνατο της νεαρής κοπέλας απο το ιρανικό Κουρδιστάν.
«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν… αλλά οι πράξεις χάους είναι απαράδεκτες», είπε ο Ραΐσι, ο οποίος αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία από το 2019.

Ο Ραϊσι είπε ότι η εκτεταμένη κάλυψη της υπόθεσης του θανάτου της Αμίνι ήταν αποτέλεσμα «διπλών σταθμών». «Κάθε μέρα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπουμε άνδρες και γυναίκες να πεθαίνουν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για την αιτία και την αντιμετώπιση αυτής της βίας», είπε.

Φουντώνει η οργή, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Το μεγαλύτερο μέρος της αναταραχής επικεντρώθηκε στα βορειοδυτικά του Ιράν, όπου κατοικείται από Κούρδους, αλλά επεκτάθηκε στην πρωτεύουσα και σε τουλάχιστον 50 πόλεις και κωμοπόλεις, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί βία για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ο Αμίνι ήταν από την επαρχία του Κουρδιστάν.
Οι γυναίκες έπαιξαν κομβικό ρόλο στις διαδηλώσεις, κουνώντας και καίγοντας τις ισλαμικές μαντήλες τους και κόβοντας και ξυρίζοντας δημόσια τα μαλλιά τους, σε μια άμεση πρόκληση προς τους κληρικούς ηγέτες.
Η κουρδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δημοσίευσε ένα βίντεο όπου ακούγονται σφοδροί πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας για «χρήση βαρέων και ημιβαρέων όπλων εναντίον αμάχων» στη βορειοδυτική πόλη Oshnavieh.

Διαδηλωτές στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις έκαψαν αστυνομικά τμήμα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss