Ιράν: Οι φοιτητές αψηφούν τις δυνάμεις ασφαλείας – Συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Ιρανοί φοιτητές έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους σε πείσμα της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας που φέρεται να εγκλώβισαν και πυροβόλησαν 12 φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη το βράδυ της Κυριακής.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε διάφορα επίπεδα έντασης σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας ένα πολιτισμικό χάσμα μεταξύ της μορφωμένης νεολαίας της χώρας και ενός ηλικιωμένου ανδρικού θρησκευτικού κατεστημένου όπως γράφει το theguardian.com.
Στις πρώτες του παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ έδωσε ισχυρή υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι ενορχηστρώνουν τις αναταραχές. «Αν δεν υπήρχε θέμα θανάτου της νεαρής γυναίκας, θα είχαν χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να προκαλέσουν αναταραχές και ταραχές αυτή τη στιγμή», είπε ο Χαμενεΐ.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί για την τελευταία βία στο διάσημο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, όπου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία αντιμετώπισε εκατοντάδες φοιτητές, με αστυνομικούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και όπλα paintball και να κουβαλούν μη θανατηφόρα όπλα σφαιριδίων από χάλυβα. Πολλοί μαθητές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με αστυνομικά αυτοκίνητα ή ασθενοφόρα, ενώ γονείς και φίλοι έσπευσαν να τους σώσουν.
«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», φώναξαν οι φοιτητές, καθώς και «οι μαθητές προτιμούν το θάνατο από την ταπείνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Επιστημών του Ιράν, Μοχαμάντ Αλί Ζολφιγκόλ, πήγε να μιλήσει στους φοιτητές σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση.

Η ομάδα «Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» με έδρα το Όσλο δημοσίευσε βίντεο που δείχνει προφανώς την ιρανική αστυνομία με μοτοσυκλέτες να καταδιώκει μαθητές να τρέχουν σε υπόγειο πάρκινγκ και, σε ένα ξεχωριστό βίντεο, να απόμακρύνουν κρατούμενους των οποίων τα κεφάλια ήταν καλυμμένα με μαύρες κουκούλες. Σε άλλα πλάνα, τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί, ακούγονται πυροβολισμοί και κραυγές καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων τρέχουν σε έναν δρόμο τη νύχτα. Σε ένα βίντεο, το οποίο το IHR είπε ότι τραβήχτηκε σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης, ακούγεται ένα πλήθος να φωνάζει: «Μη φοβάστε! Μη φοβάσαι! Είμαστε όλοι μαζί!»

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «ανησυχεί εξαιρετικά για τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα από το Πανεπιστήμιο Σαρίφ και την Τεχεράνη που δείχνουν βίαιη καταστολή διαδηλώσεων και κρατούμενους να απομακρύνονται με τα κεφάλια τους εντελώς καλυμμένα με κουκούλες».
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, είπε στους δόκιμους του στρατού στην Τεχεράνη τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ευθύνονται για τις διαδηλώσεις.
Οι κυβερνοεπιθέσεις σε ιστότοπους κυβερνητικών …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss