Ιράν: Οι γυναίκες πετάνε τις μαντίλες τους

Ιράν: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της μαντίλας.

Αμέτρητοι άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2022 στους δρόμους στο Ιράν ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των Αρχών προκειμένου να υπερασπιστούν την ισλαμική μαντίλα και να καταγγείλουν τους «μισθοφόρους». Η διαμαρτυρία ξεκίνησε έπειτα από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία.
Στο εξωτερικό μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τη «βάναυση» καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι συνδέσεις με το διαδίκτυο εξακολουθούν σήμερα να παρουσιάζουν προβλήματα, με το μπλοκάρισμα του WhatsApp και του Instagram.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της προκάλεσε νυχτερινές διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Κρατικό μέσο ενημέρωσης έκανε λόγο χθες, Πέμπτη, για τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις, όμως ΜΚΟ όπως το Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν μεγαλύτερους απολογισμούς. “Ανεξάρτητες πηγές μιλούν για 36” θανάτους, ανέφερε χθες βράδυ στο Twitter το CHRI.

«Η κυβέρνηση απάντησε με πραγματικές σφαίρες, πιστόλια και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CHRI.

PHOTO GALLERY

Photo 1/6

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της μαντίλας σε αρκετές χώρες του κόσμου. Πηγή: AP

Photo 2/6

H Μαχσά Αμινί, που φυλακίστηκε γιατί φορούσε με λάθος τρόπο τη μαντίλα της. Πηγή: AP

Photo 3/6

Πολλές γυναίκες διαδήλωσαν κρατώντας τη φ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss