Ιράν: Σε ένοπλη σύρραξη εξελίσσεται η εξέγερση – Βομβαρδισμοί κουρδικών στόχων από την Τεχεράνη

Σε ένοπλη σύρραξη εξελίσσεται η λεγόμενη «εξέγερση της μαντίλας» στο Ιράν.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν εξήντα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, στα ιρανικά πλήγματα χθες Τετάρτη στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον ένοπλων οργανώσεων της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει την καταστολή των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές στην αυτόνομη ιρακινή επαρχία του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, καταδίκασαν τα πλήγματα που καταφέρθηκαν με πυραύλους και, σύμφωνα με τη Βαγδάτη, 20 UAVs «φορτωμένα με εκρηκτικά»

Οι βομβαρδισμοί αυτοί, την ευθύνη για τους οποίους ανέλαβε η Τεχεράνη, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «13 άνθρωποι —ανάμεσά τους έγκυος— και να τραυματιστούν (άλλοι) 58, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών κάτω των δέκα ετών, ανέφερε χθες βράδυ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν. Έκανε λόγο για «πάνω από 70» πλήγματα, με «βαλλιστικούς πυραύλους» και «οπλισμένα UAVs».
Σε νοσοκομείο της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε άνδρες, τους περισσότερους με στρατιωτικές στολές, να μεταφέρονται με φορεία αιμόφυρτοι.

«Ιρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», είναι ανάμεσα στα θύματα, στηλίτευσε μέσω Twitter το γραφείο στο Ιράκ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στους βομβαρδισμούς χτυπήθηκε «πρωτοβάθμιο σχολείο όπου βρίσκονταν μαθητές» σε καταυλισμό στο Κοϊσιντζάκ, ανατολικά της Αρμπίλ, σημείωσε.

Τραυματίστηκαν επίσης τρεις δημοσιογράφοι ιρακινού κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού.
Στο ιρακινό Κουρδιστάν έχουν καταφύγει διάφορες οργανώσεις της ιρανικής κουρδικής αντιπολίτευσης που είχαν συμμετάσχει σε ένοπλη εξέγερση εναντίον της Τεχεράνης, αν και τα τελευταία χρόνια η δράση τους έχει ατονήσει.
Ωστόσο οι οργανώσεις αυτές συχνά επικρίνουν έντονα την κατάσταση στο Ιράν και τελευταία μοιράζονται βίντεο από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Ισλαμική Δημοκρατία έπειτα από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, νεαρής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.
«Απειλή»

Η λεγόμενη κεντρική διοίκηση (CENTCOM), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, από την πλευρά της έκανε λόγο χθες περί κατάρριψης ιρανικού drone που κατευθυνόταν προς την Αρμπίλ και «έμοιαζε να εγείρει απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, που αναπτύχθηκαν εκεί στο πλαίσιο αντιτζιχαντιστικών επιχειρήσεων.
Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως χερσαία στρατεύματα των Φρουρών της Επανάστασης «έπληξαν αρχηγεία αυτονομιστών τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss