Ιράν: Συγκλονίζει ποιήτρια που συνελήφθη από τις αρχές – «Έμεινα στην απομόνωση 38 ημέρες»

Ιράν: Η ποιήτρια Φατμέ Εκτεσαρί, περιγράφει τα όσα πέρασε στα χέρια των αρχών της χώρας της επειδή συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη

Συνεχίζονται στο Ιράν οι οργισμένες διαδηλώσεις κατά της ισλαμικής μαντήλας και της καταπίεσης, με φόντο τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί απο την «αστυνομία ηθών». Την ίδια στιγμή τα στόματα ανοίγουν και οι γυναίκες αρχίζουν να μοιράζονται δημόσια τις δικές τους ιστορίες βίας και καταστολής στα χέρια των Αρχών.
Η μαρτυρία της Ιρανής ποιήτριας Φατμέ Εκτεσαρί που συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές γιατί συμμετείχε σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη, συγκλονίζει. Η νεαρή κοπέλα από τη Νορβηγία όπου ζει σήμερα, περιέγραψε στο ΣΚΑΪ, οτι την άρπαξαν μόλις επέστρεψε στο Ιράν, της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς να της επιτρέψουν να έχει καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της.

«Η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, όλο αυτό ήταν παράνομο», λέει η Ιρανή ποιήτρια. Κατάλαβε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα, όταν καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα και αυτό επειδή βρήκαν στον υπολογιστή της μία φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα.
«Ξέρετε, δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να στέκονται δίπλα σε άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω τρόπο να φύγω από το Ιράν», πρόσθεσε.

Η προσπάθεια διαφυγής

Η ιρανή ποιήτρια και συγγραφέας Φατμέ Εκτεσαρί, συνελήφθη για τα όσα έγραφε ενάντια στην ιρανική κυβέρνηση και παρέμεινε έγκλειστη, σε απομόνωση για 38 ημέρες στις φυλακές Eβίν της ιρανικής πρωτεύουσας.
Προκειμένου να αποφυλακιστεί, πλήρωσε εγγύηση, το κόστος της οποίας ήταν ισάξιο με εκείνο ενός σπιτιού και για δυο χρόνια εμφανιζόταν στο δικαστήριο κάθε μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της. Τελικά, καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα και 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία. Ο λογαριασμός της στο Facebook παραβιάστηκε και το ιστολόγιό όπου έγραφε έκλεισε.
Έκτοτε μετά απο μία πραγματική οδύσσεια, κατάφερε να φθάσει στην Ευρώπη απο όπου μοιράστηκε την εμπειρία της. Φοβούμενη ότι δεν θα επιβιώσει από τα 99 μαστιγώματα, πλήρωσε λαθρέμπορους και από το Ιράν πέρασε στο Ιράκ, μια χώρα επίσης καθόλου φιλική προς τις γυναίκες, κι από εκεί στην Τουρκία. Σήμερα ζει στη Νορβηγία και έχει ξεκινήσει μία νέα ζωή.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss