Ιράν: Το κίνημα κατά της μαντήλας έγινε λαϊκή εξέγερση – «Ζωή, γυναίκα, ελευθερία» φωνάζει το πλήθος

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν καθώς οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία της Μάχσα Αμίνι συνεχίστηκαν για 10η νύχτα χθες (25/9). Το γυναικείο κίνημα κατά της μαντήλας έγινε λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αναταραχές που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της νεαρής γυναίκας, καθώς το δικαστικό σώμα προειδοποιεί για «αποφασιστική δράση χωρίς επιείκεια». Οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για 10η συνεχόμενη νύχτα χθες (25/9) διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της Mάχσα Αμiνι, αψηφώντας την προειδοποίηση του δικαστικού σώματος.
Επισήμως, τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ταραχών, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ο πραγματικός αριθμός όμως εκτιμάται πως είναι πολύ υψηλότερος.

Η οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα για το Ιράν (IHR) με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν τουλάχιστον 57, αλλά σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος στο Διαδίκτυο καθιστούν όλο και πιο δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι θάνατοι καθώς οι διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των γυναικών έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες πόλεις.
Εικόνες που κυκλοφόρησε από το IHR δείχνουν διαδηλωτές στους δρόμους της Τεχεράνης να φωνάζουν «θάνατος στον δικτάτορα». Απηχώντας μια προειδοποίηση την προηγούμενη μέρα από τον πρόεδρο, Εμπραίμ Ραϊσι, ο αρχηγός του δικαστικού σώματος, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί-Ετζέι την Κυριακή «τόνισε την ανάγκη για αποφασιστική δράση χωρίς επιείκεια» κατά των βασικών υποκινητών των «ταραχών», ανέφερε ο ιστότοπος Mizan Online του δικαστικού σώματος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι συνελήφθησαν εν μέσω των κυρίως νυχτερινών διαδηλώσεων από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές μετά τον θάνατο της 22χρονης Aμίνι στις 16 Σεπτεμβρίου. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις του Ιράν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ στο πλήθος, ενώ οι διαδηλωτές πετούν πέτρες, πυρπολούν αστυνομικά αυτοκίνητα και κρατικά κτίρια. Πολλές διαδηλώτριες έβγαλαν και έκαψαν τα χιτζάμπ τους στις συγκεντρώσεις, ενώ έκοψαν τα μαλλιά τους, μερικές χορεύοντας κοντά σε μεγάλες φωτιές υπό το χειροκρότημα του πλήθους που φώναζαν «zan, zendegi, azadi» ή «γυναίκα, ζωή, ελευθερία», όπως ειναι πλέον το βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων.
Το NetBlocks ανέφερε «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» και «ευρείς περιορισμούς διαδικτυακής πλατφόρμας», με το WhatsApp, το Instagram και το Skype να έχουν ήδη αποκλειστεί, ενώ οι αρχές είχαν απαγορεύσει νωρίτερα το Facebook, το Twitter, το TikTok κα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss