Ιράν: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των ναυτικών ομήρων – Ανάμεσά τους ένας Έλληνας

Απομακρύνονται 11 άτομα από το πλοίο Delta Poseidon – Εξελίξεις αναμένονται και για το πλοίο Prudent Warrior.

Αίσιο τέλος αναμένεται να λάβει η περιπέτεια των Ελλήνων ναυτικών, που ήταν όμηροι για πάνω από 100 ημέρες σε δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια από τις ιρανικές Αρχές.
Οι ελληνικές Αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την απομάκρυνση 11 ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο Delta Poseidon. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας Έλληνας ναυτικός, ο Κρητικός Μανόλης Βεβαιάκης.

Εξελίξεις αναμένονται και για το πλοίο Prudent Warrior.
Σε ανακοίνωσή της χθες (11/9), η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού επεσήμανε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η Τεχεράνη έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ξεπέρασε ήδη τους 3 μήνες η ομηρία των 49 Ναυτεργατών Ελλήνων και αλλοδαπών στα δεξαμενόπλοια τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του Ιράν στις 27 Μάη 2022.
Η ΠΕΝΕΝ όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση των ομήρων Ναυτεργατών, έχει επικοινωνία μαζί τους αλλά και με συγγενείς τους, ενώ οι παρεμβάσεις της είναι συνεχόμενες προς τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας.
Οι ιρανικές αρχές έχουν μειώσει την ένοπλη φρουρά που βρίσκεται στα δύο ελληνόκτητα Δ/Ξ, τους επιτρέπεται η επικοινωνία με τις οικογένειές τους, παρέχει τα αναγκαία φάρμακα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Από την άλλη το σύνολο των Ναυτεργατών έχει επιβαρυνθεί δραματικά η ψυχολογική τους κατάσταση εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που καθημερινά βιώνουν, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατούσε έως τώρα σχετικά με τον χρόνο παλιννόστησής τους…
Στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι εγκλωβισμένοι Ναυτεργάτες άμεσα θα επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η αρχή του απεγκλωβισμού πιθανότατα θα ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα επιστρέφοντας ο Έλληνας Ανθυποπλοίαρχος του πλοίου “Prudent Warrior”. Σήμερα αναμένεται να του χορηγηθεί η σχετική βίζα.
Στο δεύτερο πλοίο “Delta Poseidon”, στο οποίο ο αριθμός των Ελλήνων είναι 9 άτομα, η αντικατάστασή το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss