Ισπανία: Σάλος από νέο παιχνίδι σε κινητά -Είσαι έμπορος ναρκωτικών και το σκας από την αστυνομία

Ένα ταχύπλοο πλέει με επικίνδυνους ελιγμούς στα νερά του Στενού του Γιβραλτάρ. Το καταδιώκει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Το ταχύπλοο των ναρκεμπόρων κάνει γύρους και ζιγκ-ζαγκ για να ξεφύγει, ενώ στο νερό επιπλέουν φορτία με χασίς.

Η σκηνή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πραγματική, όμως δεν είναι παρά μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το «Ναρκέμποροι των Στενών» (Narcos del Estrecho), ένα αμφιλεγόμενο παιγνίδι, που ανέπτυξε εταιρεία πληροφορικής από το Κάδιξ, εγείροντας φόβους στις οργανώσεις κατά των ναρκωτικών για την πιθανή «κακή επιρροή» του πάνω στη νεολαία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εταιρεία Rumisoft εγκαινίασε την εφαρμογή αυτή για κινητά Android στις 26 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Από τότε την έχουν «κατεβάσει» 3.000 χρήστες. Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο 20χρονος τεχνικός Κρίστιαν από το Λος Μπάριος του Κάδιθ, που προτιμά να μη δημοσιευθεί το επώνυμό του. «Έχω περάσει ολάκερη τη ζωή μου στο Κάμπο του Γιβραλτάρ και η ιδέα βασίζεται στην πραγματική ζωή και το παιχνίδι αυτό είναι ό,τι θα ήθελαν να παίξουν σήμερα όλα τα παιδιά του χωριού», τονίζει ο ίδιος χωρίς περιστροφές.
Ο Κρίστιαν χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα για να δημιουργήσει το παιγνίδι με το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Το «Narcos del Estrecho» χρειάσθηκε μόλις λίγες ημέρες για να διαδοθεί σε όλη την περιοχή.

Το παιγνίδι προτείνει στον χρήστη διάφορα είδη ταχυπλόων και σκαφών για να πιλοτάρει και να μεταφέρει ναρκωτικά διαμέσου του Στενού. Ανάλογα με τα φορτία και τα χρήματα που μπορεί να συγκεντρώσει -και τα δύο επιπλέουν στα νερά της θάλασσας- μπορεί στη συνέχεια να αγοράσει καλύτερα σκάφη.
Ο απώτερος στόχος είναι να συγκεντρώσει τα δύο εκατ. δολάρια, όσο κοστίζει ένα μαύρο ταχύπλοο με πολλούς εξωλέμβιους κινητήρες, δηλ. το ίδιο ακριβώς σκάφος που χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα οι Narcos για να ξεπεράσουν τις διωκτικές αρχές και έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις πωλήσεις τους.

«Κατάστρεψε τα σκάφη της αστυνομίας!», «ο πλέον καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών!» είναι κάποιες από τις φράσεις για την προώθηση του παιγνιδιού. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για «κατέβασμα» για χρήστες από τριών ετών και άνω, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Και ακριβώς αυτή η δυνατότητα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία για τις οργανώσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. «Είναι μία κακή επιρροή. Αυτού του είδους τα παιχνίδια και οι ταινίες εξιδανικεύουν μία εικόνα αυτών των ανθρώπων, που εμφανίζονται ακόμη και ως φιλάνθρωποι. Δεν ευνοεί τον αγώνα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών», υποστηρίζει ο Φρανθίσκο Μένα, συντονιστής της ομοσπονδίας οργανώσεων κατά των ναρκωτικών Nexos. Ο Μένα και οι άλλοι εθελοντές για μεγάλο μέρος του σχολικού έτους δίνουν διαλέξεις στους μαθητές, εξηγώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί το εμπόριο ναρκωτικών.
Σε μονάδες που βρίσκονται στα επίκεντρα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών —το Ελ Σαλαδίλιο, το Αλγεθίρας, την Λα Αλτουνάρα, ή τη Λα Λίνεα ντε λα Κονθεπθιόν— η Nexos έχει διαπιστώσει πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν ως κύριο πρότυπό τους εμπόρους ναρκωτικών. Μολαταύτα, ο Κρίστιαν υπεραμύνεται της ιδέας του παιγνιδιού του: «Δεν αποτελεί κακό παράδειγμα για κανέναν. Είναι ένα απλό παιγνίδι, υπάρχουν ακόμη χειρότερα παιγνίδια που απευθύνονται σε παιδιά».

Σήμερα, η εφαρμογή αυτή έχει 85 αξιολογήσεις στο «κατάστημα» εφαρμογών της Google. «Σχεδόν το 90% των χρηστών θέλουν μία νέα αναβάθμισή του», υποστηρίζει ο Κρίστιαν. Και αυτό πρόκειται να τους δώσει. Ο νεαρός τεχνικός ήδη επεξεργάζεται μία νέα εκδοχή του για iPhone. Μέχρι τότε θα υπάρξουν και άλλοι διάπλοες των Στενών με σκάφη, μεταξύ αυτών κι εκείνοι της πραγματικής ζωής, οι διάπλοες των πραγματικών ναρκεμπόρων που διακινούν σχεδόν καθημερινά φορτία χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία.

Πηγή: El Pais

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss