Ισραήλ: «Παγωμένο στον χρόνο» – Βρέθηκε σπήλαιο 3.300 ετών από την εποχή βασιλείας του Ραμσή Β΄

Απίστευτα ευρήματα εντόπισε η ομάδα αρχαιολόγων που μπήκε στο σπήλαιο. Το σπήλαιο βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από μια παραλία νότια του Τελ Αβίβ.

Ένα «εξαιρετικό» σπήλαιο ηλικίας 3.300 χρόνων ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της βασιλείας του Ραμσή Β’, περίπου από το 1279 π.Χ. έως το 1213 π.Χ.
Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, το σπήλαιο «έκρυβε» στο εσωτερικό του τάφους και πιθανώς ανθρώπινα λείψανα, καθώς και δεκάδες αγγεία, ενώ βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από μια παραλία νότια του Τελ Αβίβ.

Εργάτες που έκαναν εργασίες με εκσκαφέα στο Εθνικό Πάρκο Palmahim Beach ανακάλυψαν την σπηλιά όταν το μηχάνημα «χτύπησε» στην οροφή του σπηλαίου. Στη συνέχεια κλήθηκαν στο σημείο αρχαιολόγοι της IAA. Η ομάδα των αρχαιολόγων κατέβηκε με μια σκάλα στη σκοτεινή σπηλιά που «φαινόταν να έχει παγώσει στον χρόνο» και βρήκαν τα προσεκτικά τοποθετημένα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα, τεχνουργήματα που συνδέονται συχνά με τελετές ταφής. Τέτοια αγαθά πιστεύεται ότι βοηθούσαν τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν δεκάδες αγγεία, συμπεριλαμβανομένων βαθιών και ρηχών μπολ, μερικά βαμμένα με κόκκινο, καθώς και δισκοπότηρα (κύλικες με φαρδιές βάσεις), μαγειρικά σκεύη, αποθηκευτικά βάζα και λάμπες για φωτισμό. Μερικές από τις χειροτεχνίες του σπηλαίου δεν ήταν τοπικές. Κάποια από τα αγγεία κατασκευάστηκαν στη Συρία, τον Λίβανο και την Κύπρο, δήλωσε ο Eli Yannai, αρχαιολόγος της IAA. Η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει τυχόν οργανικά υπολείμματα στα αγγεία για να μάθει περισσότερα για το τι μπορεί να υπήρχε μέσα τους. Το σπήλαιο περιείχε επίσης χάλκινες αιχμές βελών που ήταν πιθανόν σε μια φαρέτρα που έκτοτε έχει αποσυντεθεί.

«Αυτή είναι μια ανακάλυψη που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε ο Yannai. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσει κάποιος ένα δάπεδο σπηλιάς με αγγεία ανέγγιχτα για 3.300 χρόνια, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίπου την εποχή του ισχυρού βασιλιά Ραμσή Β’».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι επειδή το σπήλαιο ήταν σφραγισμένο, μεγάλο μέρος του δεν λεηλατήθηκε. «Το σπήλαιο μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα των ταφικών εθίμων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού», είπε.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές από την IAA εάν βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα ή επιγραφές και αντικείμενα που θα μπορούσαν ενδεχομένως δώσουν περισσότερα στοιχεία για το σπήλαιο, σύμφωνα με το Live Science. Η IAA είχε σφραγίσει το σπήλαιο από την ημέρα που ανακαλύφθηκε του, ωστόσο φαίνεται ότι πρόσφατα λεηλατήθηκε. Πλέον διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι δράστες.

Στο …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss