Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ – Β. Κορέας!

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο  Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής χερσονήσου και ο Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ.

Και μπορεί, βέβαια, αυτό να ακούγεται εξαιρετικά σημαντικό, αλλά αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιμ έχει ήδη δεσμευτεί να εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου στις συνομιλίες που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν τον Απρίλιο στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Υπογραμμίζουν δε ότι μένει να αποδειχθεί αν η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται το ίδιο πράγμα όταν μιλούν για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση».

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ερωτηθείς νωρίτερα από τον δημοσιογράφο Τζιμ Ακόστα του CNN αν η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην αποπυρηνικοποίησή της απάντησε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

Τα τέσσερα βασικά σημεία της συμφωνίας Τραμπ – Κιμ, όπως αναφέρει το BBC, αναφέρουν:

  1.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας) δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς τους σχέσεις σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο κρατών για ειρήνη και ευημερία.
  2.  ΗΠΑ και ΛΔΒΚ θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, σταθερής ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επιβεβαιώνοντας τη διακήρυξη του Πανμουντζόν [αναφορά στη συνάντηση Κιμ-Μουν Τζάε Ιν στη μεθόριο των Βόρειας και Νότιας Κορέας] της 27ης Απριλίου, η ΛΔΒΚ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. ΗΠΑ και ΛΔΒΔ δεσμεύονται για την ανάκτηση των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων [στον πόλεμο της Κορέας 1950-1953] περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Πρώτες αντιδράσεις αναλυτών: «Άνθρακες ο θησαυρός»

Η συμφωνία προκάλεσε χλιαρές αντιδράσεις από αναλυτές.

«Πω, πω. Αν περί αυτού πρόκειται… τότε είναι καταθλιπτικό. Ακόμη λιγότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι σκεπτικιστές. Θα περίμενα να πάρει τουλάχιστον ο Τραμπ κάποιους πυραύλους, ή να κλείσουν κάποιες εγκαταστάσεις, ή κάτι συγκεκριμένο. Αυτό εδώ δείχνει πολύ γενικόλογο…», σχολίασε στο Twitter o Μπιλ Νίλι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πουσάν.

«Αυτό ακριβώς δεσμεύτηκαν να κάνουν πριν από 25 χρόνια. Την ίδια μέρα!», συμπληρώνει ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο MIT. Ενώ ο Τσαντ Ο’Κάρολ του Korea Risk Group διερωτάται πώς θα κάνει ο Τραμπ αξιόπιστες τις εγγυήσεις ασφαλείας προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας,  σημειώνοντας ότι από την απάντηση θα εξαρτηθεί το χρονοδιάγραμμα για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου».

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι γενικόλογες και ασαφώς διατυπωμένες δεσμεύσεις των δύο πλευρών δεν σηματοδοτούν κάποια πρόοδο αναφορικά με προηγούμενες συμφωνίες ΗΠΑ -Βορεία Κορέας τις περασμένες δεκαετίες.

Σημειώνουν, όμως, ότι θα ακολουθούσουν περαιτέρω συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο πλευρών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της συνόδου.

Ο Τραμπ επέστησε εξάλλου την προσοχή στην «χημεία» του με τον Κιμ, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί μια σημαντικότατη εξέλιξη.

Ανάλογες συμφωνίες το 1994 και το 2005 περιείχαν ανάλογες δεσμεύσεις, αλλά κατέρρευσαν λόγω διαφορετικής ερμηνείας από τις δύο πλευρές ως προς το περιεχόμενό τους και λόγω των αντιδράσεων της Πιονγιάνγκ στη διαδικασία της επαλήθευσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τις δύο πλευρές χωρίζει ένα χάσμα αναφορικά με το τι εννοούν όταν κάνουν λόγο για αποπυρηνικοποίηση. Οι ΗΠΑ ζητούν το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, ενώ η το κομμουνιστικό καθεστώς επιδιώκει μια ανοικτή διαπραγμάτευση όπου θα αντιμετωπίζεται ως ισότιμος εταίρος.

Τραμπ: Υπογράψαμε ένα πολύ σημαντικό και περιεκτικό έγγραφο

Νωρίτερα, καθώς ο Τραμπ κάθισε στο τραπέζι και υπέγραψε μαζί με τον Κιμ τα σχετικά έγγραφα, χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενό τους είπε:  «Υπογράφουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, ένα πολύ περιεκτικό έγγραφο.»

Από την πλευρά του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης σημείωσε: «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση κι αποφασίσαμε να αφήσουμε πισω το παρελθόν. Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας μιας σημαντικής αλλαγής. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ που κατέστησε εφικτή αυτή τη συνάντηση».

Μετά τις πρώτες δηλώσεις έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν τα έγγραφα.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε: «Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά.
Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έγινε σήμερα. Η κορεατική χερσόνησος θα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε κι οι δυο να κάνουμε πολλά και αναπτυξαμε έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ μας. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας»
, είπε απευθυνόμενος στον Κιμ.

Σας ευχαριστώ όλους.

-Θα προσκαλέσετε τον κ. Κιμ στον Λευκό Οίκο; τον ρώτησε δημοσιογράφος.

-Φυσικά, απάντησε.

Ακολούθως Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν στο κατώφλι του ξενοδοχείου. «Είχαμε μια φανταστική μέρα και μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας», είπε ο Τραμπ. Ερωτηθείς τι έμαθε για τον Κιμ, απάντησε: «Έμαθα ότι είναι ένας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος κι έμαθα επίσης οτι αγαπά πολύ τη χώρα του».

Μετά έδωσαν γι’ άλλη μια φορά τα χέρια σε άλλη μια παρατεταμένη χειραψία.

«Θα συναντηθούμε πολλές φορές», διαβεβαίωσε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει.

Oι δύο ηγέτες αναχώρησαν από το ξενοδοχείο στη νήσο Σεντόζα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Ο Τραμπ θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, προτού απογειωθεί το Air Force One από τη Σιγκαπούρη στις 19:00 τοπική ώρα.

U.S. President Donald Trump and North Korea leader Kim Jong Un walk from their lunch at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump meets with North Korean leader Kim Jong Un on Sentosa Island, Tuesday, June 12, 2018, in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
U. S. President Donald Trump shakes hands with North Korea leader Kim Jong Un during their first meetings at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korea leader Kim Jong Un at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
U.S. President Donald Trump reaches to shake hands with North Korea leader Kim Jong Un at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss