Καϊλή: Τα επιβαρυντικά στοιχεία που «δείχνουν» προφυλάκιση

Η μερική ομολογία της Εύας Καϊλή, ότι γνώριζε για χρήματα, επιβαρύνουν τη θέση της. Τι θα κληθεί να αποδείξει για να μην προφυλακιστεί την Πέμπτη.

Η τύχη της Εύας Καϊλή, που παραμένει φυλακισμένη για την υπόθεση διαφθοράς για την οποία συνελήφθη, κρίνεται την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Μιλώντας στο MEGA, ο δικηγόρος Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν, αναφέρθηκε στο πού θα κριθεί η προφυλάκισή της.
«Ο βαθμός της συμμετοχής της φαίνεται να είναι εντονότερος. Προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος και αυτό είναι επιβαρυντικό στοιχείο.

Ακόμα πιο επιβαρυντικά είναι τα στοιχεία της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει υποστηρίξει με τις πολιτικές της θέσεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το σκοπούμενο ήταν η υπεράσπιση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η προσπάθεια που έκανε να αποκρύψει τα χρήματα είναι επιβαρυντικό. Θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι δεν θα προσπαθήσει να καταστρέψει άλλα στοιχεία του εγκλήματος μεσούσης της έρευνας».
Τέλος, σχετικά με τις ποινές με τις οποίες απειλείται, σημείωσε: «Η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και 10 χρόνια. Αν δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση και μόνο ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μέχρι πέντε χρόνια. Το ίδιο και για το αδίκημα της δωροληψίας».

Η ομολογία της Εύας Καϊλή

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή ομολόγησε πως γνώριζε για τις δραστηριότητες του Παντσέρι και του συζύγου της, αλλά και ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις 700.000 ευρώ από το διαμέρισμά της .
Σύμφωνα μάλιστα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της. Όπως γράφει επίσης η εφημερίδα και ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα «ξεχωρίζει» από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτης δώρων από το Κατάρ.
Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ομολόγησε ενώπιον του Βέλγου εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, ότι γνώριζε για τα πεπραγμένα του Παντσέρι αλλά και για τις βαλίτσες με τα χρήματα. «H Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζιο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι. Αν και προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες της», αναφέρεται στο άρθρο της Repubblica που παραπέμπει στα επίσημα έγγραφα των ανακριτικών αρχών του Βελγίου.
«Είναι αλήθεια, καταγράφηκε στα πρακτικά, γνώριζα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι. Ήξερα πως στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με χρήματα», είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας της, σύμφωνα πάντα με τη Repubblica. Στη συνέχεια, έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις βαλίτσες και να κρύψει τα χρήματα, όμως αυτός, συνελήφθη από τις βελγικές αρχές έξω από το γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, Sofitel.

Προσπάθησε να ειδοποιήσει τον Παντσέρι
Τα έγγραφα των βελγικών αρχών γράφουν πως οι Βέλγοι ανακριτές διαπίστωσαν ότι «η Καϊλή μετά τη σύλληψη του συζύγου της, προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ακόμη ευρωβουλευτές για την έρευνα που διεξάγεται». Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η σύλληψή της, κάτι που αρχικά δεν ήταν στο πλάνο των αρχών. Οι δύο ευρωβουλευτές δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα.
Το άρθρο συνεχίζει «η Καϊλή κατηγορείται ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ, με την ίδια να συναντά τον υπ. Εργασίας της Ντόχα, μετά από υποδείξεις του Παντσέρι μέσω του συζύγου της. «Εγκέφαλος» της κλίκας «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του». «Η Εύα δεν πρέπει να μιλά ολλανδικά», φέρεται να είπε ο Παντσέρι στον Τζιόρτζιο, «πες της να σταματήσει», συμπλήρωσε.
Η βελγική Le Soir αναφέρει πως ο Παντσέρι, υποχρεώθηκε εν μέρει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που προκαλεί τριγμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα» για τη διαφθορά και τις παρέμβασεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, γράφει ο εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφο για τον Παντσέρι. Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Ταραμπέλα, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν» προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».
Οι αποκαλύψεις για τον πατέρα της Καϊλή
Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss