Καμπαναρίο Αγίου Γεωργίου: Το μοναδικό ελληνορθόδοξο μνημείο που ….γέρνει σαν τον Πύργο της Πίζας

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας συμπληρώνει φέτος 430 χρόνια ζωής.

Κατασκευάστηκε το 1592 με δωρεές κι έξοδα των μελών της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας αλλά και πολλή περιπέτεια στο Campo dei Creci, έχοντας τα θεμέλια του στα …νερά (του rio dei Creci) όπως τα περισσότερα καμπαναριά της Γαληνοτάτης.
Από πολλούς θεωρείται το παλιότερο ελληνορθόδοξο καμπαναριό που λειτουργεί εκτός ελληνικών συνόρων. Βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την περίφημη πλατεία San Marco με το διάσημο καμπαναριό και η ιστορία του του στο χώρο και στο χρόνο είναι εντυπωσιακή, αν και είναι σχετικά άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες της Βενετίας.

Πρώτα απ’ όλα το ύψος του. Κατατάσσεται μεταξύ των ψηλότερων ελληνορθόδοξων καμπαναριών (ίσως είναι και το ψηλότερο) καθώς φτάνει τα 45 μέτρα. Είναι πάντως ψηλότερο απ’ αυτό του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου που έχει μετρηθεί στα 40 μέτρα- ενώ οι καμπάνες και το παμπάλαιο ρολόι του έχουν γράψει για το μνημείο, την δική τους ξεχωριστή ιστορία.
Κανένα όμως από τα χαρακτηριστικά του ή τις ιστορίες που το συνοδεύουν δεν μπορεί να επισκιάσει την ιδιαιτερότητά του: Tο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο καμπαναριό που …γέρνει, εδώ και 245 χρόνια (από 1774 και μετά), «ακολουθώντας»- με μικρότερη σαφώς κλίση- το φαινόμενο του πασίγνωστου Πύργου της Πίζας.

Σε αντίθεση με τον Πύργο της Πίζας που η κλίση του εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της κατασκευής του(12ο αι.) στο καμπαναριό των Ελλήνων , το πρόβλημα στατικής ευστάθειας, παρουσιάστηκε με το πέρασμα των χρόνων και εκτιμάται ότι σ αυτό συνετέλεσαν το υγρό έδαφος της Βενετίας, οι επαναλαμβανόμενες πλημμυρίδες αλλά και οι σεισμοί που έπληξαν την Πόλη των Δόγηδων. Η κλίση όμως δεν θεωρείται ανησυχητική, τουλάχιστον περισσότερο ανησυχητική από τα άλλα καμπαναριά της Βενετίας που παρουσιάζουν παρόμοιου βαθμού κλίσεις. Mόνο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας υπάρχουν άλλα δύο καμπαναριά, που εμφανίζουν επικίνδυνη κλίση : Του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Πέτρου του Castello. Επί δεκαετίες όλα σχεδόν τα καμπαναριά της Βενετίας και τα άλλα «ψηλά μνημεία» υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους από τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και παρακολουθούνται στενά λόγω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss