Καραγιάννης: Επένδυση 158,4 εκατ. ευρώ και 3.000 θέσεις εργασίας

Η Ελλάδα γίνεται μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Μεγάλες αλλαγές και όλες προς όφελος του Κράτους στη συμφωνία για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Για το νομοσχέδιο που αφορά στις τροποποιήσεις της Συμφωνίας Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριασίου πεδίου», ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης επισημαίνοντας ότι «όλες οι αλλαγές είναι προς όφελος του Κράτους».
Ο Υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε την επένδυση στο Θριάσιο πεδίο κρίσιμη για το μέλλον του εμπορευματικού σιδηροδρόμου και υπογράμμισε ότι «η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να καταστεί επιτέλους ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση, δημιουργώντας συνθήκες ευρωστίας και ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «το έργο έχει περάσει πραγματικά από 40 κύματα», ενώ «ο κίνδυνος που είχαμε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην υπόθεση Θριάσιο ευρύτερα, ήταν να υποστούμε ως χώρα δημοσιονομική διόρθωση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ».
Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, «ο Παραχωρησιούχος έκανε δεκτές όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και έτσι η συμφωνία που φέρνουμε σήμερα έχει μεγάλες αλλαγές, όλες προς όφελος του Κράτους».

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται στη συμφωνία παραχώρησης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι:

Πρώτον, διπλασιάζεται το Εφάπαξ Αντάλλαγμα από 10 σε 20 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον, αυξάνεται η Ετήσια Πληρωμή προς το Δημόσιο από 2,51% σε 5,00%, ενώ αυξάνεται και αντίστοιχα η Ελάχιστη Πληρωμή προς το Δημόσιο από τα 350.000 ευρώ στα 700.000 ευρώ ετησίως.
Τρίτον, μειώνεται η Περίοδος Παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3, ενώ παράλληλα παρέχεται δυνατότητας του Παραχωρησιούχου να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.
Τέταρτον, εισάγεται ένας μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50-50, για όλα τα κέρδη της Παραχώρησης όταν ο χρηματοοικονομικός δείκτης IRR υπερβεί το 9,09%.

«Με τις τροποποιήσεις αυτές εξασφαλίζεται α …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss