Καραστάθης στο Newsbomb.gr: Στο μεγάλο ρήγμα της Κεφαλονιάς τα 5,4 Ρίχτερ – Αναμένονται μετασεισμοί

Σεισμός: «Είναι σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή και παρακολουθούμε την εξέλιξη του»

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:36 το πρωί της Πέμπτης (08/09), και το επίκεντρό του εντοπίζεται 57 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ληξουρίου, σε απόσταση 332 χιλιόμετρα δυτικά των Αθηνών. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 11,6 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Ο Βασίλης Καραστάθης, σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «ο σεισμός με μέγεθος 5,4 ρίχτερ έγινε σε γνωστό και αρκετά μεγάλο ρήγμα. Είναι το ρήγμα της Κεφαλονιάς, ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης που οριοθετεί το ελληνικό τόξο. Είναι σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μπορεί να υπάρξουν και ισχυροί μετασεισμοί, δεν το γνωρίζουμε, αλλά αυτός ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, ήταν ένα σύνηθες μέγεθος για την περιοχή».

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Αν είστε μέσα στο σπίτι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρεί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss