Καστανό ρύζι μπασμάτι – γιατί να το επιλέξω;

0
71

Το καστανό ρύζι μπασμάτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους, κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και των ωφελειών που προσφέρει στην υγεία. 

Ακολουθούν μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το επιλέξετε:

1. Περισσότερες φυτικές ίνες

Το καστανό ρύζι μπασμάτι διατηρεί τον εξωτερικό φλοιό του κόκκου, ο οποίος περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη πέψη, μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, καθώς προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης (GI)

Το καστανό ρύζι μπασμάτι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ρύζι μπασμάτι, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει τη ζάχαρη στο αίμα πιο αργά. Αυτό το καθιστά μια καλύτερη επιλογή για άτομα που προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή εκείνοι που θέλουν να διατηρούν σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

3. Περισσότερα θρεπτικά συστατικά

Το καστανό ρύζι μπασμάτι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1 και η Β3), σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Ειδικά το μαγνήσιο, το οποίο είναι πιο άφθονο στο καστανό ρύζι, βοηθά στην υγεία των μυών και των οστών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στο καστανό ρύζι μπασμάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση των επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης.

5. Ευκολία στην προετοιμασία

Αν και το καστανό ρύζι μπασμάτι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί από το λευκό μπασμάτι, η διαδικασία παρασκευής του είναι εύκολη και απλή. Επίσης, οι κόκκοι του παραμένουν ξεχωριστοί και αρωματικοί, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για πιάτα όπως πιλάφι, σαλάτες ή συνοδευτικά πιάτα.

6. Μακροχρόνια ευεργετικά αποτελέσματα

Η κατανάλωση καστανών ρυζιών με συστηματική τακτικότητα μπορεί να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, όπως η καλύτερη διαχείριση βάρους, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

7. Φυσική και λιγότερο επεξεργασμένη μορφή

Το καστανό ρύζι μπασμάτι είναι λιγότερο επεξεργασμένο σε σχέση με το λευκό ρύζι. Η διατήρηση του εξωτερικού φλοιού του κόκκου σημαίνει ότι το καστανό ρύζι διατηρεί περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του και είναι πιο φυσικό και υγιεινό.

Διατροφική Αξία (ανά 100 γρ):

Θερμίδες: Περίπου 110-120 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 23-25 γρ

Φυτικές Ίνες: 2-3 γρ (υψηλότερες από το λευκό μπασμάτι)

Σάκχαρα: 0 γρ

Πρωτεΐνη: 2,5-3 γρ

Λίπη: 1 γρ

Κορεσμένα Λίπη: 0,1 γρ

Βιταμίνες και μέταλλα:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Παρόμοιες με το λευκό μπασμάτι, αλλά το καστανό περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες, κυρίως Β1 και Β3.

Μαγνήσιο: 40-45 mg

Φώσφορος: 150 mg

Σίδηρος: 1,2-1,5 mg

Κάλιο: 70-100 mg

Συνοψίζοντας, το καστανό ρύζι μπασμάτι:

  • Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Διαθέτει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάνοντάς το κατάλληλο για άτομα με διαβήτη ή για όσους θέλουν να διατηρήσουν σταθερή ενέργεια.
  • Είναι ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία και την πέψη.
  • Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία με μακροπρόθεσμη κατανάλωση.

Αν ψάχνετε για μια πιο θρεπτική και ολοκληρωμένη επιλογή, το καστανό ρύζι μπασμάτι είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές!

Οδηγίες μαγειρέματος καστανό ρύζι μπασμάτι:

Ξέβγαλμα: Ξεπλύνετε το ρύζι καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε το περιττό άμυλο.

Αναλογία νερού-ρύζι: Για το καστανό ρύζι μπασμάτι, χρησιμοποιήστε περίπου 2 φλιτζάνια νερού για κάθε 1 φλιτζάνι ρύζι.

Βράσιμο: Βράστε το νερό με το ρύζι σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε τη φωτιά και καλύψτε το σκεύος.

Μαγείρεμα: Αφήστε το να σιγοβράσει για 35-45 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και το ρύζι να μαλακώσει.

Αφήστε το να “ξεκουραστεί”: Αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά, αφήστε το ρύζι καλυμμένο για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Αυτό βοηθά το ρύζι να γίνει πιο αφράτο.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή