Καταιγίδα διαρκείας στην ενέργεια – Η θέση της Ελλάδας και η υπόλοιπη ΕΕ

Κατάσταση πανικού σε όλα τα επίπεδα διαμορφώνει στην Ευρώπη η νέα ξέφρενη κούρσα των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Επειτα από έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF (τιμές αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά) σκαρφάλωσε χθες μέχρι και τα 319,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Καταιγίδα μακράς διαρκείας προεξοφλούν τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον ερχόμενο χειμώνα, με τιμή στα 315,9 ευρώ ανά μεταβατώρα το τέταρτο τρίμηνο του έτους και πάνω από τα 300 ευρώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε ασύλληπτα επίπεδα, πάνω από τα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κινούνται και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης, με την Ιταλία να κρατάει σταθερά πλέον τα σκήπτρα της ακριβότερης αγοράς με τιμή μεγαβατώρας σήμερα στα 716 ευρώ και τη Γερμανία τη δεύτερη με τιμή στα 711,78 ευρώ.

Στις εξαιρέσεις, επίσης σταθερά, βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ισπανία (175,33 ευρώ), λόγω της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως και η Πολωνία (352,39), λόγω δωρεάν δικαιωμάτων CO2, και οι όχι συνήθεις «φθηνές» αγορές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με τιμή στα 402,03 ευρώ η μεγαβατώρα. Με εξαίρεση την Ιταλία, δηλαδή, οι κατά παράδοση ακριβότερες αγορές του Νότου εμφανίζονται οι λιγότερο ευάλωτες και αυτό το οφείλουν στο μειονέκτημα –για κανονικές συνθήκες– των περιορισμένων διασυνδέσεων, που στην παρούσα συγκυρία μετατρέπεται σε πλεονέκτημα.
Η αγορά της Ελλάδας, όπως και η διασυνδεδεμένη με αυτήν της Βουλγαρίας που ελάχιστα επωφελήθηκαν την προ κρίσης περίοδο από τη φθηνή πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας δεν αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η τιμή της μεγαβατώρας στην εγχώρια αγορά συγκρατήθηκε στα επίπεδα των 400 ευρώ, κρατώντας προς τα κάτω και την αγορά της Βουλγαρίας.

Οι πρώτες πιέσεις θα φανούν με την επαναλειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία στις 3 Σεπτεμβρίου, η οποία διεκόπη λόγω βλάβης από τις 24 Αυγούστου. Η επαναλειτουργία του καλωδίου θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγών 500 MW στην ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, κάτι που θα οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στην Ελλάδα.

Η επίπτωση, τέλος, των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου του Σεπτεμβρίου θα φανεί στις τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο και αυτό γιατί οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τιμολογούν με βά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss