Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καταλάβει την οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα

«Στη χώρα μας το αυτονόητο είναι οι πρακτικές της συγκάλυψης, η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών που δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό», σχολίασε ο κ. Κατρίνης.

Σφοδρή κριτική έκανε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2023.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η ατμόσφαιρα είναι ζοφερή το τελευταίο διάστημα. «Μπορεί η ατμόσφαιρα έξω να είναι χριστουγεννιάτικη και γιορτινή, αλλά η ατμόσφαιρα κάτω από την οποία διεξάγεται η συζήτησή μας σήμερα στη Βουλή, είναι ζοφερή. Και όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο το τελευταίο διάστημα. Γιατί εμείς θεωρούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή, είναι η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η απρόσκοπτη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και η ποιοτική λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Και δυστυχώς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο στην χώρα μας».

Και προσέθεσε: «Στη χώρα μας το αυτονόητο είναι οι πρακτικές της συγκάλυψης, η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών που δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ακούσαμε αυτές τις ημέρες υπουργούς της κυβέρνησης και κυβερνητικούς βουλευτές, να παρουσιάζουν μία πλασματική εικόνα για την οικονομία και την κατάσταση στην χώρα μας. Και σε λίγη ώρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα ακούσουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει με επιλεκτικές βέβαια αναφορές σε στατιστικά στοιχεία, μία ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα, για την οικονομία, για την ίδια την κοινωνία. Μία εικόνα που είναι έξω και πέρα από κάθε πραγματικότητα.
Γιατί είναι δύσκολο και για τον πρωθυπουργό και για τους ίδιους τους υπουργούς του να γνωρίζουν τί αντιμετωπίζει σήμερα ένας μέσος πολίτης αυτής της χώρας. Πως τα βγάζει πέρα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Και τους είναι δύσκολο γιατί είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον μέσο πολίτη. Απέναντι λοιπόν στην πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, εγώ θα επιλέξω να αναφερθώ σε μία πραγματική εικόνα, και για την ακρίβεια σε πολλές εικόνες της πραγματικότητας στις οποίες ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα δει τον εαυτό του.

Και δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από την μεγάλη εικόνα που δείχνει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια. Σήμερα, 3 εκατομμύρια συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο καλάθι του νοικοκυριού και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Το Νοέμβριο, τον μήνα που εφαρμόστηκε το καλάθι του νοικοκυριού, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε 12,8% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει όσες εμφανίσεις και αν κάνουν κυβερνητικά στελέχη σε πρωινές εκπομπές.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε την κάλυψη των συνταξιούχων με ένα νέο ΕΚΑΣ, αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς. Όταν ο μέσος μισθός στην ευρωζώνη αυξάνεται κατά 4% το 2022, στην Ελλάδα η αύξηση είναι 0,8%. Πέντε φορές δηλαδή χαμηλότερα, με τον πληθωρισμό να είναι σε διψήφιο πληθωρισμό μέχρι πρότινος. Ακόμα όμως και η αύξηση στις συντάξεις που διαφημίζεται κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης, δεν αφορά ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων καθώς 910.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρω ούτε 1 € αύξηση από την κυβέρνηση το 2023 λόγω της προσωπικής διαφοράς. Αυτοί άραγε δεν αντιμετωπίζουν ακρίβεια;
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του ιδιωτικού χρέους. Ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 270 δισεκατομμύρια €, αυξάνεται διαρκώς. Αποτελεί μία πραγματική βόμβα που απειλεί την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας. 4.200.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούν σήμερα στην εφορία, ενώ οι απλήρωτοι φόροι ήταν6 δισεκατομμύρια € το πρώτο δεκάμηνο του έτους».
Τέλος, ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δεν δίστασε να στήσει μία κακή παράσταση όσον αφορά τις τράπεζες, τις οποίες δεν τολμά να πειράξει. Δεν τολμά να τις φορολογήσει όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν κύριε Μητσοτάκη θέλετε να δείξετε ότι κάτι κάνετε, υπάρχει λύση. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή, με τη λειτουργία μίας Αρχής Προστασίας Καταναλωτή. Υιοθετήστε την πρόταση για την προστασία της κύριας κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας. Υιοθετήστε την πρόταση για την προστασία των δανειοληπτών, για να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειο του πριν αυτό καταλήξεις τα funds».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss