Κεφίρ: Θρεπτικές ιδιότητες

Το κεφίρ είναι ένα μοναδικό καλλιεργημένο γαλακτοκομικό προϊόν, εξαιρετικά πλούσιο σε προβιοτικά.

Για αιώνες, έχει χρησιμοποιηθεί στην ευρωπαϊκή και ασιατική λαϊκή ιατρική λόγω της ευρείας ποικιλίας κλινικών καταστάσεων που βελτιώνει.

Η κατανάλωση κεφίρ συνδέεται με τη βελτίωση του πεπτικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη “keyif” και σημαίνει “καλή αίσθηση”.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από σπόρους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός βακτηριδίων και ζυμών που αλληλεπιδρούν με το γάλα. Έτσι δημιουργείται ένα ρόφημα καλά ανεκτό ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Διατροφικές πληροφορίες

Ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους για να πιει κανείς το κεφίρ, είναι επειδή περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά.  Το Kefir περιέχει περίπου 30 διαφορετικούς μικροοργανισμούς, καθιστώντας το μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών.

Τα προβιοτικά, είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και μπορούν να προσφέρουν προστασία από επιβλαβή βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι υδατάνθρακες που τα προβιοτικά χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Το Κεφίρ τα έχει και τα δύο. Περιέχει επίσης βιταμίνες ασβεστίου, πρωτεΐνης και Β.

Πλεονεκτήματα του κεφίρ

Τα οφέλη του κεφίρ είναι όχι μόνο τοπικά αλλά και συστεμικά και μπορούν συνολικά να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα του κεφίρ.

  1. Ενισχύει την ασυλία

Το κεφίρ περιέχει πολλές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη και το φυλλικό οξύ, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εκτοξευθεί και να προστατεύσει τα κύτταρα σας. Έχει μεγάλη ποσότητα προβιοτικών, τις ειδικές δυνάμεις του μικροβιακού κόσμου. Το κεφίρ περιέχει, Lactobacillus Kefiri το οποίο βοηθάει στην υπεράσπιση από επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η E. coli. Αυτό το βακτηριακό στέλεχος, βοηθάει στην τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών αρπακτικών βακτηρίων.

Επιπλέον το κεφίρ περιέχει ένα άλλο ισχυρό συστατικό που βρίσκεται μόνο σε αυτό το προβιοτικό ρόφημο, έναν αδιάλυτο πολυσακχαρίτη που ονομάζεται καφιράνη που έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιμικροβιακός και βοηθά στην καταπολέμηση του μύκητα κάντιντα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

  1. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ανησυχία για πολλούς ανθρώπους. Η επιδείνωση της ασθένειας των οστών ευδοκιμεί σε άτομσ που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, γυναίκες στην εμμηνόπαυση και καπνιστές. Το κεφίρ που παράγεται από ολόκληρο το λιπαρό γαλακτοκομικό προϊόν, έχει υψηλοτέρα επίπεδα ασβεστίου από το γάλα.

Εντούτοις, περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα και σταματά την εκφύλιση των οστών. Το κεφίρ περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των οστών, την πυκνότητα και την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε οστικά προβλήματα. Τα προβιοτικά του κεφίρ βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και το ίδιο το γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει όλα τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου, της βιταμίνης D και της βιταμίνης K2.

  1. Αντικαρκινική δράση

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή επιδημία που πλήττει όλο τον κόσμο. Το κεφίρ είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο κατά της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Τα πλεονεκτήματα του κεφίρ στην καταπολέμηση του καρκίνου σχετίζονται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης των πρώιμων όγκων και της ενζυματικής μετατροπής των καρκινικών κυττάρων σε μη καρκινικά.

  1. Βοηθάει στην πέψη

Το ρόφημα κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου και καταπολεμάει τις γαστρεντερικές νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του Κρόνου και τα έλκη.

  1. Βοηθάει στην αντιμετώπιση αλλεργιών

Διάφορες μορφές αλλεργιών και άσθματος συνδέονται με φλεγμονώδεις νόσους. Σε ορισμένες μελέτες το κεφίρ αποδείχθηκε ότι μειώνει τη φλεγμονή και τη συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες.

Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταστέλλει φυσικά τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα της έλλειψης καλών βακτηρίων στο έντερο.

  1. Βοηθάει στην επούλωση των πληγών

Ο υδατάνθρακας που βρίσκεται στο κεφίρ, η κεφιράνη, εκτός από την υποβοήθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει επίσης δοκιμαστεί και δείξει, ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της επούλωσης των πληγών στο δέρμα. Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι προστατεύει τον συνδετικό ιστό.

  1. Βελτιώνει τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο. Τα δραστικά συστατικά του κεφίρ, βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης σε γαλακτικό οξύ, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη.

Συστήνουνε ανεπιφύλακτα την καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κεφίρ ημερησίως προκειμένου να επωφεληθείτε από την πλούσια διατροφική του αξία.

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss