Κικίλιας: Ο τομέας του τουρισμού θα πρωταγωνιστήσει και το 2023 στην ανάπτυξη

Ο τουρισμός θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της ανάπτυξης το 2023 και όλες οι δράσεις του υπουργείου Τουρισμού κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

«Ο τομέας του τουρισμού θα πρωταγωνιστήσει και το 2023 στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας και είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας που εμφανίζει τόσο ισόρροπη οριζόντια κατανομή του παραγόμενου πλούτου», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επισήμανε ότι «δια μέσω του τουρισμού υποστηρίζεται ο πρωτογενής αγροτοδιατροφικός τομέας, καθώς το 88% των προμηθειών τροφίμων και ποτών των καταλυμάτων είναι ελληνικής παραγωγής», ενώ «τα χιλιάδες εμπορικά καταστήματα, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, όπως και ο κλάδος της εστίασης, στην συντριπτική πλειονότητα μικρές-οικογενειακές επιχειρήσεις, το 2022 αύξησαν σε διψήφιο ποσοστό τον τζίρο τους, σε σχέση με το 2019».

Όσα έγιναν το 2022

Την ίδια στιγμή στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων, σε έργα υποδομών και στον κλάδο των κατασκευών, τα τουριστικά projects είναι η πλειοψηφία και τουλάχιστον 40 επαγγέλματα απασχολούνται στην κατασκευή, όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Εμφατικά ο κ. Κικίλιας επισήμανε παράλληλα ότι «ο τουρισμός δεν είναι τομέας πολυτελείας για την ελληνική οικονομία, είναι ο ορισμός της λαϊκής οικονομίας», δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και μικροί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν. «Με πολλαπλασιαστή που μπορεί να φτάνει και στο 2,6 καταλαβαίνουν όλοι το μέγεθος της συνεισφοράς του τουριστικού προϊόντος στην οικονομία μας», σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος σε όσα μέχρι σήμερα έχει πετύχει το υπουργείο Τουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι:

  • Για το 2022 είχαν υπολογιστεί 15 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, στόχος ο οποίος ξεπεράστηκε, κατά 2,5-3 δισ., παραπάνω έσοδα. «Αυτό ενώ ξέσπασε ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και αντιμετωπίσαμε ενεργειακή κρίση με κλειστές δύο σημαντικές τουριστικές αγορές, την ρωσική και την κινεζική», είπε ο υπουργός Τουρισμού.
  • Οι παραδοσιακές αγορές κατέδειξαν την ισχύ του ελληνικού τουριστικού brand. Οι εισπράξεις το 2022 ξεπέρασαν σημαντικά τις αντίστοιχες εισπράξεις το 2019. Ενδεικτικά, από το Ηνωμένο Βασίλειο οι εισπράξεις αυξήθηκαν 21,3%, από τη Γερμανία +7,2%, από τη Γαλλία +17,6%.

«Οι κινήσεις κλειδιά γι΄αυτή την πολύ θετική σεζόν ήταν: Η επιτυχής προσπάθεια να ξεκινήσουμε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπενθυμίζω την πρώτη πτήση αμερικανικής εταιρείας από τις ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου και τονίζω ότι οι πτήσεις συνεχίζονται για πρώτη φορά ακόμα και σήμερα μήνα Δεκέμβριο, κάνοντας πράξη την επιμήκυνση», είπε ο υπουργός Τουρισμού που ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η επόμενη «κίνηση κλειδί», είναι η ενίσχυση στην κρουαζιέρα με αύξηση του homeporting με 5.000 calls στα ελληνικά λιμάνια.

Όσον αφορά στον εσωτερικό τουρισμό πάνω από 100 εκατ. ευρώ δόθηκαν στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του north Εvia και Samos pass και του τουρισμού για όλους, ενώ προχωρούν και δράσεις για τα ΑΜΕΑ.

Όπως εξάλλου ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Κικίλιας το 2023 θα υπάρξει «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία όπως προγράμματα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες, για το διάστημα Νοεμβρίου- Μαρτίου». Φιλοδοξία εξάλλου του υπουργείου είναι το 2023 να αποτελέσει χρονιά, κατά την οποία θα εμπεδωθεί και θα γίνει κτήμα όλων ο βιώσιμος τουρισμός.

«Επιβεβλημένο να μην προδίδουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών»

Ως προς το πολιτικό σκέλος της ομιλίας του, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικαιρότητα των ημερών και το Qatargate.

«Αυτές τις μέρες ζούμε σκιές σκανδάλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, αυτή η υπόθεση θίγει την πολιτική και τους πολιτικούς, ως θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Οι πολίτες, δυστυχώς, τους αποστρέφονται όλο και περισσότερο, οι πιο νέοι αδιαφορούν και γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική, διότι είναι λοιπόν επιβεβλημένο να μην προδίδουμε την εμπιστοσύνη τους», είπε ο υπουργός Τουρισμού και προειδοποίησε: «Το χάσμα, ανάμεσα στους πολιτικούς και την κοινωνία μεγαλώνει και αν δεν κάνουμε κάτι, κάποια στιγμή δεν θα γεφυρώνεται πια. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι χωρίς την εμπιστοσύνη και την στήριξη των πολιτών εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε τίποτα».

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss