Κλειδώνει το σχέδιο της ΕΕ για φθηνή ενέργεια τον χειμώνα

Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να επιβάλει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκλεισε τις στρόφιγγες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις.

Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και μετά τις αιχμές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την ηγεσία της Κομισιόν για καθυστερήσεις η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε σήμερα πως η Ευρώπη θα επικρατήσει, εξαπολύοντας βολές κατά του Πούτιν. «Χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ίδιο μήκος κύματος κατά του ρώσου προέδρου και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος καταδίκασε τις κινήσεις της Μόσχας και επισήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν τη λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη και πως όλα αποτελούν εκβιασμούς από τη Ρωσία.

Εν όψει των ανακοινώσεων του οδικού χάρτη που ως βασικό στόχο έχει να μπει ένα «φρένο» στις τιμές του φυσικού αερίου, στο τραπέζι της Κομισιόν βρίσκονται μία σειρά από όπλα, μεταξύ των οποίων η επιβολή εισφοράς από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ που είδε το φως της δημοσιότητας.
Μάλιστα, η Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα σχέδιο που εδράζεται στους εξής άξονες: μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα και ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, συνδεόμενες με την αστάθεια.

Ημερομηνία-κλειδί για τις αποφάσεις της ΕΕ είναι η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας των «27» για να συζητήσουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ η Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει στις 14 Σεπτεμβρίου τις …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss