Κλιματική αλλαγή: Οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα περισσότερο από τις συνέπειές της

Παγκόσμια Ημέρα Κλιματικής Αλλαγής σήμερα και όπως καταδεικνύεται, οι γυναίκες είναι από αυτές που επηρεάζονται περισσότερο.

«Οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και είναι σημαντική η ενδυνάμωσή τους και η ανάδειξή τους σε θέσεις ευθύνης και ηγεσίας», τονίζει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Aubrey Paris, σύμβουλος (policy advisor) για θέματα φύλου, κλιματικής αλλαγής και καινοτομίας στο αρμόδιο για τα παγκόσμια γυναικεία ζητήματα γραφείο (Secretary’s Office of Global Women’s Issues) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι γυναίκες είναι εκτεθειμένες σε 14 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας ζωής ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών (απ’ ό,τι οι άνδρες)».

«Βλέπουμε γυναίκες και κορίτσια να επηρεάζονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διατροφική ανασφάλεια, να βρεθούν αντιμέτωπες με περιστατικά βίας με βάση το φύλο, με απώλεια φυσικών πόρων και μέσων διαβίωσης, ευκαιριών εκπαίδευσης και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη. Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστεί να μεταναστεύσουν στο μέλλον, λόγω ακραίων καιρικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα», λέει η Aubrey Paris, η οποία βρέθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και -μεταξύ άλλων- συμμετείχε στο 4ο Inclusivity Lounge, που διοργάνωσε το Women On Top, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ευρύτερης θεματικής της έμφυλης ισότητας και του πώς αυτή σχετίζεται με την κλιματική κρίση και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και συμπεριληπτικής οικονομίας.
Σε αυτές τις «πολλές και μεγάλες προκλήσεις», η λύση είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, που ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αναζητούν και βρίσκουν καινοτόμες λύσεις, ώστε να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα προκλήσεων που «κουβαλά» η κλιματική αλλαγή, υπάρχουν, ωστόσο, και ευκαιρίες καθώς ο κόσμος στρέφεται σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο «γαλάζιας» και «πράσινης» οικονομίας, όπου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες και θα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις οι γυναίκες. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν την κατάρτιση, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, τους πόρους κ.ά. για όλα αυτά. Πρέπει να δ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss