Κοινωνικό μέρισμα – Χριστούγεννα: Για ποιους έχει «κλειδώσει»;

Το κοινωνικό μέρισμα για τα Χριστούγεννα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, είναι μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης, ωστόσο, η διανομή του θα εξαρτηθεί από κάποιους παράγοντες.

Αρχικά, να σημειωθεί ότι, πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πραγματωθεί πριν από τα φετινά Χριστούγεννα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διπλασιασμός του ΚΕΑ θα έχει φέτος τη μορφή του «κοινωνικού μερίσματος» και θα αφορά τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα, όλους όσους είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σενάρια αναφέρουν επίσης, πως το κοινωνικά μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί και σε χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν πάρει αναδρομικά, αλλά και για υγειονομικούς, που δεν είδαν κάποιο έξτρα βοήθημα, εκτός από αυτό του Πάσχα του 2020, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το STAR.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης που βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν εξετασθεί με τους θεσμούς και θα είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πότε θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα;

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση στόχος είναι η εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών και η ελάφρυνση των ιδιοκτητών με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Πώς υπολογίζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Το ανώτατο όριο του ποσού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Υπολογίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • Προσαύξηση 100 ευρώ για ένα ενήλικο μέλος
  • Προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί

Το ποσό που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα, θα υπολογιστεί με βάση το ποσό, που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό.

Έτσι, αν κάποιος παίρνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 200 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 400 ευρώ. Αν παίρνει 500 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα λάβει 1.000 ευρώ.

Ποια θεωρούνται ως «ευάλωτα νοικοκυριά»;

Τα ευάλωτα νοικοκυριά χωρίζονται ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: Κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  • Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: Όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή: (1) Φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. (2) Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
  • Άστεγοι: Τα άτομα που ζουν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας για το κοινωνικό μέρισμα

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην «Ημερησία» και στο «Ημερησία Talks», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παροχή κοινωνικού μερίσματος.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη παροχή κοινωνικού μερίσματος, ο Υπουργός είπε πως «θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών».

Αποφεύγοντας να δεσμευθεί ευθέως για νέα μέτρα στήριξης, καθώς όπως λέει «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών μεγεθών» και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αποκαλύψει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τη σαφή κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης: «Αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και μπορεί να αξιοποιηθεί φέτος και πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί η κρίση είναι εδώ ή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη το επόμενο δίμηνο, οφείλει η Πολιτεία να είναι μπροστά αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο».

Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης: «Πιθανόν αυτό να μπορεί να γίνει με μέτρα βραχυπρόθεσμα», που θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς αυτά τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα το 2022 και άρα δεν θα επιβαρύνουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή προς το 2023.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο. Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε», απάντησε, ερωτώμενος για το αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προσωρινή παροχή ελάφρυνσης των ασθενέστερων ή όσων έμειναν εκτός.

«Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος που τυχόν θα προκύψει θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss