Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει στη ζωή των ανεμβολίαστων;

Νέα μέτρα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα οποία θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Δωρεάν rapid test μόνο για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν συμπτώματα – 10 ευρώ κόστος για όλους τους άλλους

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, που θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου.

Όπως είπε μάλιστα, μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, προκειμένοου να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Βασίλης Κικίλιας με μάσκα
© Instagram

Κικίλιας: Πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Επιπλέον υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πλέον την πανδημία ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά»

Και στη συνέχεια είπε με έμφαση: «Δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία για ασθενείς covid-19», συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά», καθώς το αντίθετο, όπως είπε, «θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά και ανήθικο για όλους όσους νοσούν από άλλα νοσήματα και χρειάζονται νοσηλεία σε αυτά».

Όσα αλλάζουν το φθινόπωρο

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από την 1η Σεπτεμβρίου:

 • Αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών
 • Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου:

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
 • Είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.
 • Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
 • Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
 • Πέρα από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
 • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test, το οποίο θα έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές ώστε  να πραγματοποιούν δωρεάν Covid τεστ, προτού ταξιδέψουν.
 • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (όπως καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης κτλ.), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Μάλιστα, θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
 • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.
 • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
 • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
 • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
 • Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.