Κυκλοφορία σε Dvd/Blu-ray: Snowden

Η ιστορία του Edward Snowden, υψηλόβαθμου στελέχους της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν τις μεθόδους παρακολούθησης των…πάντων από την αμερικανική κυβέρνηση.

 

Το 2004 ο Edward Snowden κατετάγη στις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ.Μετά από ένα ατύχημα, το οποίο μπορούσε να τόν αφήσει παράλυτο,απολύεται από τον Στρατό και το 2006 μπαίνει στη CIA για να δουλέψει ως αναλυτής.Ο Snowden ξεχωρίζει ήδη με τόν μοναδικό του τρόπο σκέψης και τήν εξαιρετική του ευφυΐα.Βλέποντας ότι η δουλειά του απέχει πολύ από αυτό που φανταζόταν καί θέλοντας να βοηθήσει τήν πατρίδα του στόν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας , αποφασίζει να παραιτηθεί και το 2009 πηγαίνει στήν Dell ως εξωτερικός συνεργάτης της NSA, όπου μετά απο λίγο καιρό ανακαλύπτει ότι όλοι οι πολίτες – ένοχοι, ύποπτοι ακόμα και αθώοι – παρακολουθούνται “προληπτικά” από τις Μυστικές Υπηρεσίες.Και τότε αποφασίζει να πάρει τήν κατάσταση στά χέρια του.

Η ταινία Snowden έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που έκανε το 2013 ο Edward Snowden, τίς δυνατότητες δηλαδή παρακολούθησης της καθημερινής ζωής μας, από κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες ή και ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες είναι πλέον απεριόριστες.Μία απο τις αποκαλύψεις του μάλιστα, σχετικά με το πρόγραμμα Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO Group, η οποία κάνει χρυσές δουλειές, δείχνει ότι μπορεί απο κάθε smart τηλέφωνο, iphone, Android, το Pegasus να κλέβει τα SMS, τις επαφές, τα ημερολόγια, τα μέιλ και φυσικά την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο παρακολουθούμενος. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα New York Times, το πρόγραμμα πωλείται προς 650.000$ για παρακολουθήσεις 10 τηλεφώνων, χώρια 500.000$ η εγκατάσταση.Από την πλευρά του, το πρόγραμμα Pegasus μπορεί να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του στόχου με πολλούς τρόπους: με αποστολή μέιλ ή SMS, μέσω δορυφόρου και public Wifi, ή και χειροκίνητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η εγκατάσταση όσο και η παρακολούθηση, δεν αφήνουν, σύμφωνα με το ανατριχιαστικό διαφημιστικό της εταιρείας, “κανένα ίχνος”.

Ο Snowden απο μεριά του βέβαια έχει ονομαστεί ήρωας, πληροφοριοδότης,, πατριώτης αλλά και προδότης. Οι αποκαλύψεις του τροφοδότησαν και τροφοδοτούν ακόμα, συζητήσεις για τήν μαζική παρακολούθηση, την κυβερνητική μυστικότητα και την ισορροπία μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ο Oliver Stone, με τήν δυνατή πένα καί σκηνοθεσία του, χειρίζεται μια αληθινή ιστορία συγκλονιστικών διαστάσεων, με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς υπερβολές και μελοδραματισμούς, στά όρια του ντοκυμαντέρ, με απόλυτη σαφήνεια και μάς δείχνει πώς στην εποχή μας η καταπίεση εφαρμόζεται πλέον μέσω της απρόσωπης τεχνολογίας και πώς η αντίσταση σ’ αυτήν δεν παίρνει τις κλασικές μορφές ηρωισμού, αλλά είναι μια διαδικασία καθημερινή, σιωπηλή, εσωτερική καί χωρίς σοβαρή ελπίδα αναγνώρισης.

Άλλωστε ο Stone σάν σκηνοθέτης ποτέ δέν φοβόταν να εκφράσει την άποψή του, γιά τήν αμερικανική ιστορία, με ταινίες αριστουργήματα, πού είτε είτε μιλούσαν για το διαφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα (Wall Street), το Βιετνάμ (Platoon,Born on the Fourth of July), αλλά καί με μεγάλες προσωπικότητες όπως τα JFK & Nixon.

Ο Joseph Gordon-Levitt με το σχεδόν ανέκφραστο τρόπο δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία,ο Nicolas Cage πείθει ως Hank Forrester, καθηγητής & μέντορας του Snowden στόν λίγο χρόνο πού εμφανίζεται, ενώ πολύ καλοί στούς ρόλους τους, η Shailene Woodley, ως Lindsay Mills συντρόφου του Snowden και ο Zachary Quinto στο ρόλο του δημοσιογράφου Glenn Greenwald.

Ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη του καθενός, για τους λόγους που έκανε ότι έκανε δηλαδή, για το ποιους άφησε πίσω, και για το πως τα κατάφερε, η ταινία είναι από μόνη της μια από τις πιο συναρπαστικές της χρονιάς.

Ήρωας η προδότης? μάς λέει το poster τής ταινίας.Δείτε την καί η απόφαση είναι δική σας.

Η ταινία κυκλοφορεί σε Dvd & Blu-ray από τήν Tanweer.

 

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss