Κύπρος: Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ καλεί σε «αποφυγή των εντάσεων»

Σε αποφυγή των εντάσεων στην Κύπρο καλεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένως εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εντάσεις στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αντιλαμβάνεται τις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και έχει υπογραμμίσει πως οι δραστηριότητες και δηλώσεις που μπορεί να κορυφώσουν αυτές τις εντάσεις πρέπει να αποφεύγονται, δηλώνει ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου και σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο κος Στιούαρτ επισημαίνει πως ”ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σημασία ειρηνικής επίλυσης αυτών των διαφωνιών και σε αυτό το πλαίσιο έχει ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν τον διμερή διάλογο με στόχο να μειώσουν τις εντάσεις”.
Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κος Στιούαρτ σημειώνει πως το πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με την συνέχιση των συνομιλιών αντανακλά την κατάρρευση της μακροχρόνιας συναίνεσης μεταξύ των πλευρών για τη βάση τέτοιων διαπραγματεύσεων. ”Υπάρχει ήδη πολιτικό αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της μακροχρόνιας συναίνεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη βάση των συνομιλιών. Ο μόνος τρόπος να τους φέρουμε πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών είναι με το ν’αυξήσουμε την πολιτική βούληση και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη ότι κοινό έδαφος μπορεί να βρεθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εγκαθιδρύοντας ένα μοτίβο επιτυχίας, αναδεικνύοντας θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κτίζοντας ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων”.

Σε ό,τι αφορά την προσέγγιση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, την οποία υπογραμμίζει η Ε/κ πλευρά, επισημαίνει πως ”ρεαλιστικά, ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν βεβαίως καθοδηγούμενα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μόνη βιώσιμη και σταθερή λύση για την κατάσταση στην Κύπρο είναι μια κοινά αποδεκτή λύση που να εφαρμόζεται ιδία βουλήσει και των δύο πλευρών. Φυσικά, …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss