Κύπρος: Οι απλησίαστες τιμές ενοικίων στέλνουν φοιτητές στα Kατεχόμενα

Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Φοιτητές πανεπιστημίων της Λευκωσίας νοικιάζουν διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο και σε άλλες περιοχές όπου το νοίκι αρχίζει από 250 ευρώ σε σχέση με 500-700 ευρώ στις ελεύθερες περιοχές.

Ωστόσο, το πρόβλημα θεωρείται μεγαλύτερο στη Λεμεσό, όπου τα μονάρια κυμαίνονται μεταξύ €800-€1.200 μηνιαίως ενώ τα δυάρια ξεκινούν από €1.300 και τα στούντιο από €600, πλέον οι λογαριασμοί (ρεύμα, νερό κ.λπ.). Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, Βίκτωρ Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε τα πιο πάνω στοιχεία, πρόσθεσε πως, λόγω των υψηλών ενοικίων, πολλοί φοιτητές είτε σταμάτησαν τις σπουδές τους είτε δεν ξεκίνησαν καν.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια το νοίκι αυξήθηκε κατά 25%-30%, προσθέτοντας, πως το στεγαστικό εξελίσσεται σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Το μέγεθος στεγαστικού δεν περιορίζεται στους φοιτητές και αν δεν υπήρχαν οι χορηγίες, ίσως εκατοντάδες άνθρωποι κοιμόντουσαν στα παγκάκια. Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, χορηγείται ενοίκιο σε 3.000 οικογένειες. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χορηγίες που αφορούν Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που επιχορηγούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στα στεγαστικά προγράμματα που προωθεί, τα οποία, ωστόσο, παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, χωρίς να αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκε τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση την οποία, τους πρώτους 8 μήνες του 2022 τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,2%, κατά μέσον όρο, σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2021.

Η αύξηση σε σχέση με το 2020 ήταν 4,7%. Όπως ανέφερε ο ίδιος, την περίοδο 2018-2021 η επαρχία Λεμεσού παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 3,77%, ακολουθούσε η Πάφος με 2,93% και η Λευκωσία 1,49%.
Για το έτος 2021 ο μεγαλύτερος μέσος όρος αύξησης σημειώθηκε στην επαρχία Πάφου με 4,69% και ακολουθεί η επαρχία Λάρνακας με 2,83% και Λεμεσού με 2,22%. Τέλος ανέφερε, πως το φαινόμενο είναι παγκύπριο μεν αλλά η Λεμεσός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση, λόγω και της ύπαρξης των φοιτητών.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε πως με βάση εκθέσεις που έχει ενώπιόν του, σε περιοχές γύρω από πανεπιστήμια καταγράφονται αυξήσεις μεταξύ 25-30%.
Είπε, επίσης, πως υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι εξασφάλισαν θέσεις σε πανεπιστήμια αλλά τις απέρριψαν επειδή οι οικογένειες τους δεν μπορούσαν να ανταπ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss