Leathal Weapon: Έγινε 30 χρόνων, αλλά η αστυνομία του Los Angeles πληρώνει ακόμα τις ζημιές

Τα έχεις δει χιλιάδες -κυριολεκτικά- φορές και τα ξαναβλέπεις πάντα ευχάριστα. Αυτή είναι η μαγεία τής σειράς ταινιών Φονικό Όπλο (Lethal Weapon), πού φέτος κλείνουν 30 χρόνια ζωής…

Ο υπαρχιφύλακας Roger Murtaugh, που μόλις «έκλεισε» τα πενήντα, αποκτά έναν καινούριο συνεργάτη, τον Martin Riggs που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της συζύγου του και έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Οι δυο τους αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση του φόνου μιας από τις κόρες του Michael Hunsaker τραπεζίτη και παλιού συμπολεμιστή του Murtaugh στο Βιετνάμ. Ενώ όμως αρχικά φαινόταν ότι επρόκειτο για μια απλή υπόθεση, οι Murtaugh και Riggs, χωρίς να το καταλάβουν, θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών από μια ομάδα αδίστακτων βετεράνων του Βιετνάμ. Μετά από έρευνες και με κίνδυνο της ζωής τους οι δύο άνδρες θα ανακαλύψουν ότι επικεφαλής της ομάδας είναι ο Στρατηγός Peter McAllister, όπου με τη βοήθεια του πρωτοπαλίκαρού του, κυρίου Joshua, έχει αποφασίσει να κλείσει για πάντα τα στόματά τους. Όμως, οι Mertaugh και Riggs δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι…

Τα έχεις δει χιλιάδες -κυριολεκτικά- φορές και τα ξαναβλέπεις πάντα ευχάριστα. Αυτή είναι η μαγεία των “Φονικών Όπλων“, δεν λένε να παλιώσουν. Και πώς να παλιώσουν, που περιέχουν και τα 10 βασικά χαρακτηριστικά του καλού αστυνομικού φιλμ: δράση, χιούμορ, ναρκωτικά, γυμνό, ελικόπτερα, εκρήξεις, προδοσίες, βρεγμένους νυχτερινούς δρόμους, σαξόφωνα και κιθάρες!

Εάν οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 αποτέλεσαν τη «χρυσή εποχή» των ταινιών δράσης, το Φονικό όπλο ξεπήδησε από τα σκοτεινά αστυνομικά φιλμς της δεκαετίας του ’70 με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η μοντέρνα εκδοχή του Dirty Harry και του The French Connection. Με πολύ καλή δράση αλλά καί πολλά κωμικά στοιχεία το Φονικό Όπλο ξαναβάζει τόν ορισμό cop buddy movie, στόν κινηματογραφικό χάρτη.

Το Φονικό Όπλο ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά του γνωστού σεναριογράφου Shane Black (Iron Man 3, Kiss Kiss Bang Bang), η οποία σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Richard Donner, έδινε στην ταινία τα απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία.

Ο βετεράνος Richard Donner φροvτίζει ιδιαίτερα τις στιλιζαρισμένες σεκάνς δράσης και το κλιμακωτό σασπένς, δεν ξεχνάει όμως να παραμελεί και την παράλληλη δραματουργική ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Το στερεότυπο του ετερόκλητου διδύμου επανέρχεται στο προσκήνιο και η δράση περιστρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες τους. Ο Murtaugh είναι ο συντηρητικός και προνοητικός, ενώ ο Riggs είναι ακραίος και απρόβλεπτος. Ο πρώτος προσπαθεί να δρα πάντα σύμφωνα με τη λογική, ο δεύτερος ακροβατεί ανάμεσα στον κίνδυνο και την τρέλα.

Η συνεργασία τους δεν περιορίζεται μόνο στα πιστόλια και τις γροθιές, αλλά και στην ψυχολογική στήριξη μεταξύ τους. Η εσωτερική ένταση του Riggs και η μόνιμη ανησυχία του Murtaugh βρίσκουν τους ιδανικούς εκφραστές τους στα πρόσωπα του Mel Gibson, που ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και την ψύχωση, και του Danny Glover που με την πηγαία εκφραστικότητά του έγινε μέσα από αυτή την ταινία, ευρύτερα γνωστός στο αμερικανικό κοινό. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας στις ΗΠΑ αποτέλεσε και την αιτία για τη δημιουργία τριών ακόμη σίκουελς.

Στίς 21 Σεπτεμβρίου 2016, η FOX, αναβιώνει τήν αρχική ταινία του 1987, με τήν πρεμιέρα τής ομότιτλης σειράς, πού βρίσκει το δίδυμο των αστυνομικών Riggs και Murtaugh στο σύγχρονο Los Angeles. 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss