Lecanemab: Το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάϊμερ

Το πρώτο φάρμακο που σύμφωνα με κλινικές δοκιμές επιβεβαιώθηκε ότι επιβραδύνει την καταστροφή του εγκεφάλου που προκαλεί η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι επιτέλους πραγματικότητα.

Η ανακάλυψη της δραστικής ουσίας με την ονομασία Lecanemab βάζει τέλος σε δεκαετίες αποτυχιών και ανοίγει τον δρόμο για μία εποχή φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάϊμερ, της πιο κοινότυπης μορφής άνοιας. Παρόλα αυτά, η επίδραση του φαρμάκου δεν είναι ακόμα σημαντική και ο αντίκτυπός του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Δυστυχώς, το φάρμακο λειτουργεί μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου, και επομένως οι περισσότεροι ασθενείς, χωρίς κάποια επαναστατική μέθοδο εντοπισμού της ασθένειας, θα έχαναν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο όταν πρέπει.
Η συγκεκριμένη εκφυλιστική νόσος προσβάλει τους νευρώνες και τις συνάψεις στον εγκέφαλο και είναι -εδώ και πολλά χρόνια- γνωστό, πως η συσσώρευση της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο με τη μορφή αλλοιώσεων που μοιάζουν με «πλάκες» ξεκινάει χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου. Το Lecanemab επιτίθεται σε αυτές τις «πλάκες» β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης.  
Για έναν ιατρικό τομέα γεμάτο απόγνωση και απογοήτευση, ορισμένοι ερμηνεύουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των δοκιμών με το Lecanemab ως μία θριαμβευτική καμπή. Μην ξεχνάμε ότι η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια μνήμης και παρόλο που επηρεάζει πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως, είναι ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss