Λευκορωσία: Δοκιμάζεται η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων

Αιφνίδια στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία έθεσε την Τρίτη σε κατάσταση συναγερμού μία από τις στρατιωτικές μονάδες της στον νότο, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικών γυμνασίων προκειμένου να αξιολογηθεί η μάχιμη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
«Οι επιθεωρήσεις θα είναι ευρείας έκτασης και θα διεξάγονται χωρίς να έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε ο Αλεξάντερ Βόλφοβιτς σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση είναι η τελευταία από τις ασκήσεις και άλλες στρατιωτικές δράσεις της Λευκορωσίας οι οποίες προκαλούν την ανησυχία της γειτονικής Ουκρανίας.
Ο Βόλφοβιτς ανέφερε ότι οι επιθεωρήσεις θα περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις διοικήσεις των ενόπλων δυνάμεων αλλά αρχικά τις μονάδες εκείνες που θα ήταν οι πρώτες που θα καλούνταν να αναλάβουν δράση σε περίπτωση οποιασδήποτε κλιμάκωσης «είτε στα σύνορα της Λευκορωσίας είτε στο εσωτερικό της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια στρατιωτική μονάδα ανατέθηκε η αποστολή να διασφαλίσει «έναν στόχο στα νότια σύνορα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι αποστολές καθορίστηκαν από την ανάλυση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Λευκορωσία επιμένει ότι δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία μολονότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επέτρεψε στη Ρωσία να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος από το λευκορωσικό, στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Οκτώβριο διέταξε τον στρατό να αναπτυχθεί μαζί με ρωσικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο μικρός στρατός της Λευκορωσίας δεν έχει την ισχύ και την εμπειρία για να κάνει την αποφασιστική διαφορά, όμως ο κίνδυνος ότι μπορεί να επέμβει από τα βόρεια είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για την Ουκρανία, η οποία επικεντρώνεται στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις στα νότια και τα ανατολικά.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανέφερε νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της άσκησης οι στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν γρήγορα στις «προκαθορισμένες περιοχές» και να φτιάξουν γέφυρες στους ποταμούς Νέμαν και Μπερεζίνα, στη δυτική και ανατολική Λευκορωσία. «Στο διάστημα αυτό σχεδιάζεται η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού και ο προσωρινός περιορισμός στις μετακινήσεις (μεταφορές) πολιτών σε ορισμένους δρόμους και περιοχές», πρόσθεσε.
Το κρατικό πρακτορείο Belta μετέδωσε επίσης ότι ο πρώην υποδιοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Αντρέι Λουκιάνοβιτς ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού του Σώματος αυτού, αφού ο προκάτοχός του αποστρατεύτηκε λόγω ηλικίας.
Εξάλλου, ο Λουκασένκο ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Σεργκέι Αλέινικ, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Βλαντίμιρ Μακέι, τον περασμένο μήνα. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα αίτια του θανάτου του 64χρονου Μακέι.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss