«Μαχαίρι» από Κεραμέως στις συνδικαλιστικές άδειες των εκπαιδευτικών

Φρένο στις συνδικαλιστικές άδειες των εκπαιδευτικών βάζει το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζοντας την ελάχιστη πρόβλεψη του νόμου 1264/82.

Πιο συγκεκριμένα, με την εφαρμογή της διάταξης μπαίνει τέλος σε μια πρακτική 40 ετών σύμφωνα με την οποία στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χορηγούνταν πλήρης απαλλαγή -με αποδοχές- από τα διδακτικά καθήκοντα.
Τις υπουργικές αποφάσεις των προηγούμενων ετών δεν υπέγραψε φέτος η Νίκη Κεραμέως εξορθολογίζοντας το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών, και βάζοντας τέλος στη λογική «επάγγελμα συνδικαλιστής».

Έτσι από τα δύο ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα έχουν μόνο ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
15 ημέρες άδεια, ανά μήνα, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας, και 9 ημέρες, ανά μήνα, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

Τι προβλέπει ο νόμος Άρθρο 17 ν1264/82

Συνδικαλιστικές άδειες
1. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, των Ελεγκτικών Επιτροπών και τους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Την ίδια υποχρέωση έχει για τα Διοικητικά Συμβούλια, τις Ελεγκτικές Επιτροπές και τους αντιπροσώπους των δευτεροβάθμιων στις τριτοβάθμιες, όπως και για τα Διοικητικά Συμβούλια και τις Ελεγκτικές Επιτροπές των τριτοβάθμιων οργανώσεων.
2. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να παρέχει άδεια απουσίας: α) στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, β) στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά οργανώσεις έχουν περισσότερα από 10.000 ψηφίσαντα μέλη, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, γ) στον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν από 1.501 μέχρι 10.000 ψηφίσαντα μέλη, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του, δ) στον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν μέχρι 1.500 μέλη, δεκαπέντε (15) ημέρες τον μήνα, ε) στον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss