Μαραθώνιος Βερολίνου: Πανέτοιμος να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία του ο Ελιούντ Κιπτσόγκε

Ο κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος του πλανήτη, ο Ελιούντ Κιπτσόγκε επιστρέφει σήμερα, Κυριακή (25/9) στο Βερολίνο, όπου το 2018, σημείωσε νέο -εξωφρενικό- Παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο 37χρονος Κενυάτης κατάφερε να καλύψει τα 42.195 μέτρα της διαδρομής, σε δύο ώρες, ένα λεπτό και 39 δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας την επίδοση κατά ένα λεπτό και 18 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βελτίωση του παγκόσμιου ρεκόρ εδώ και μισό αιώνα, από το 1967 που ο Ντέρεκ Κλέιτον το είχε ξεπεράσει κατά 2 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Ο δις Ολυμπιονίκης -κάτοχος 4 Ολυμπιακών μεταλλίων- θα επιδιώξει να κάνει το ακατόρθωτο βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το Παγκόσμιο ρεκόρ στην ιδανική διαδρομή για ρεκόρ στην γερμανική πρωτεύουσα,. Αυτή η επίπεδη διαδρομή, που ολοκληρώνεται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για καλές επιδόσεις των αθλητών, αφού εκεί έχει καταρριφθεί επτά φορές το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών, τον 21ο αιώνα!

Αναφορικά με τις φιλοδοξίες του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, ο Κιπτσόγκε ανέφερε ότι περιμένει ένα πολύ καλό αγώνα και πρόσθεσε:

«Εάν κάνω έναν καλό αγώνα, θα καταρρίψω το ατομικό ρεκόρ μου. Δεν πρόκειται να τρέξω κάτω από δύο ώρες στο Βερολίνο, απλώς θα κάνω ένα καλό τρέξιμο. Μια ημέρα, ένας άνθρωπος θα τρέξει έναν κανονικό Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες».

Υπενθυμίζουμε πως μόνο ο Κιπτσόγκε είχε καταφέρει να «ρίξει» το «φράγμα» των δύο ωρών, ανεπίσημα όμως εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, στην Βιέννη το 2019. Στη διάρκεια ενός αγώνα, που οργάνωσε ο ίδιος ο Κιπτσόγκε, τερμάτισε σε 1:59.41, αλλά η επίδοση δεν αναγνωρίσθηκε επίσημα και δεν θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς τον βοήθησαν 41 «λαγοί» που εναλλάσσονταν σε ομάδες των επτά ατόμων περιμετρικά του, κάθε πέντε χιλιόμετρα, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες, προστατεύοντάς τον και από τον αέρα.

Στην Βιέννη, η οικογένειά του τον είχε στηρίξει διά ζώσης, αλλά στο Βερολίνο «θα με βλέπουν στην τηλεόραση, γιατί τα παιδιά έχουν σχολείο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος αν επικρατήσει στον Μαραθώνιο ο Κιπτσόγκε θα ισοφαρίσει το ρεκόρ νικών του θρυλικού Αιθίοπα δρομέα, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος έχει επικρατήσει τέσσερις φορές στο Βερολίνο, γράφοντας το όνομά του δίπλα από ένα ακόμη ρεκόρ!

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss