Market Pass: Διευκρινήσεις για το Food Pass: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, το Market Pass θα μπορούν οι δικαιούχοι να το εξαργυρώνουν σε επιχειρήσεις τροφίμων. Οδηγός για το Food Pass. 

Το Market Pass ή Food Pass θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και το επίδομα, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, θα καλύπτει το 10% των αγορών τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, το Market Pass θα μπορούν οι δικαιούχοι (υπολογίζεται στο 80% των νοικοκυριών) να το εξαργυρώνουν σε επιχειρήσεις τροφίμων, όπως για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι το Market Pass δεν θα έχει ισχύ μόνο για τις αγορές τροφίμων αλλά θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που πωλούν οι επιχειρήσεις.
Το όριο αγορών για την ενίσχυση του 10%, είναι 220 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού για αγορές έως 1000 ευρώ. Έτσι η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 22 ευρώ τον μήνα για μονομελές νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος με ταβάνι τα 100 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν την επιδότηση για το Market Pass

Η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και είναι έως 16.000 ευρώ για κάποιον που μένει μόνος του και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Το επίδομα θα λάβουν περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
Ποσά και δικαιούχοι του Market Pass

Η παρουσίαση του μέτρου ελάφρυνσης των πολιτών ενάντια στην ακρίβεια, δημιούργησε πολλά ερωτήματα, τα βασικότερα εκ των οποίων αποκωδικοποίησε, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Στέφανος Σίσκος.
Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω την άυλη κάρτα; Ισχύει και για καταστήματα ταχείας εστίασης;
Την κάρτα οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Δεν ισχύει για καμία επιχείρηση εστίασης. Χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις με τον αντίστοιχο ΚΑΔ που δείχνει ότι δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Στο σούπερ μάρκετ το Market Pass θα ισχύει μόνο για τρόφιμα;
Όπως επεσήμανε και ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα στο OPEN, η επιδότηση θα ισχύει για όλα τα προϊόντα, ακόμα και ρούχα, καλλυντικά και παιχνίδια αλλά και οποιοδήποτε άλλο προϊόν μπορεί να πουλά ένα σούπερ μάρκετ.
Πώς εκδίδεται η ψηφιακή πιστωτική κάρτα;
Η έκδοση του Market Pass είναι στα πρότυπα του Fuel Pass. Οι πολίτες θα μπαίνουν στο gov.gr, θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους και θα «κατεβάζουν» την άυλη κάρτα στο κινητό τους. Στο αντίστοιχο app θα μπαίνει όλο το ποσό, το οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να εξαργυρώνουν λίγο – λίγο.
Τι ισχύει αν τα χρήματα κατατεθούν στην τράπεζα;
Στην άυλη κάρτα πιστώνεται όλο το ποσό. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, μία οικογένεια με δύο παιδιά που δικαιούται 312€ το εξάμηνο, θα λάβει 249,6€. Τα 124,8€ στην αρχή και τα υπόλοιπα σε τρεις μήνες.
Πόσοι δικαιούνται 22€ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό;
Σε μία οικογένεια, ένα μόνο μέλος δικαιούται τα 22€ το μήνα. Οι άλλοι φιλοξενούμενοι (τα υπόλοιπα μέλη) θα λάβουν από 10€ ο καθένας. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί, ακόμα κι αν κάνει χωριστή φορολογική δήλωση, αν μένει στο ίδιο σπίτι, ένας θα πάρει το πλήρες ποσό, και οι υπόλοιποι, ως φιλοξενούμενοι, τα λιγότερα. Τα 22€ θα πάρει αυτός που θα κάνει την αίτηση.
Σχετικές ειδήσεις
Food Pass: Πώς θα γίνονται οι πληρωμές -Τα οφέλη από την ψηφιακή κάρτα
Food Pass: Την Τρίτη η τροπολογία – Οικονόμου: Θα το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Food pass – Μάντζος: «Ανεπαρκές, δεν βγαίνει η συνταγή»


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss