Market pass: Θετικά βλέπει η πλειοψηφία των καταναλωτών το νέο μέτρο

Νέου τύπου επίδομα κατά της ακρίβειας ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το 2023 η κυβέρνηση – Τι λένε οι καταναλωτές για το Market pass στην κάμερα του Newsbomb.gr

Σήμερα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το «Market Pass» ή «Food Pass», το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο (17/12). Στη συνέχεια το μέτρο θα ψηφιστεί την Τετάρτη (21/12).
Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του βοηθήματος θα ανοίξουν μέσα Φεβρουαρίου. Οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στα τέλη Φλεβάρη και το μέτρο που θα διαρκέσει για έξι μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, το μέτρο αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά, που δυσκολεύονται από τις πληθωριστικές πιέσεις ωστόσο επικρατεί και προβληματισμός.
Σημειώνεται ότι η κάρτα αγορών θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε παντοπωλεία, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, αρτοποιεία και λαϊκές αγορές αρκεί να έχουν POS.

Το χρηματικό ποσό της επιδότητσης ανέρχεται στα 22 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται με 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ταβάνι τα 100 ευρώ. Το μέτρο θα κοστίσει περί τα 650 εκατ ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

Θετικό μέτρο και προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν το market pass οι καταναλωτές.eurokinissi

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr, για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που εφαρμόζεται για 7η εβδομάδα. Τα συμπεράσματα από την πλευρά των καταναλωτών ήταν διχασμένα καθώς κάποιοι αναδεικνύουν ένα μέτρο το οποίο δημιούργησε «δίχτυ ασφαλείας» ενώ για τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές ενώ άλλοι θεωρούν ότι το μέτρο δεν απέδωσε «καρπούς».
Όσα πρέπει να ξέρετε για το Market Pass
Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διευκρινίσεις για τα κριτήρια ένταξης, τα ποσά και τις έξι κατηγορίες καταστημάτων που μπαίνουν στο μέτρο. Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.
Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση

Τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss