Με άδειες τσέπες ο Ερντογάν από τον ΟΗΕ – «Πράγα γιοκ» για συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Διπλωματικοί αναλυτές υποβαθμίζουν την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου λέγοντας ότι οφείλεται κατά κύριο λόγιο στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος γύρισε με άδειες τσέπες από τη Νέα Υόρκη – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Το lobbying, οι δημόσιες σχέσεις και οι επαφές του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη όχι μόνο δεν απέδωσαν όσα ο ίδιος είχε στο μυαλό του, αλλά γύρισαν μπούμερανγκ εναντίον των τακτικισμών του αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. καταδίκασαν τις απειλές του προς την Ελλάδα και του ζήτησαν να σταματήσει επιτέλους να εκβιάζει καταστάσεις και να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Ακόμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός υποβάθμισε τις νέες απειλές του Ερντογάν ότι «δεν πρόκειται να σώσουν την Ελλάδα ούτε η ΗΠΑ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές» της, όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τις απειλές και τα ψέματα της… αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντι τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», διεμήνυσε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας τον Ερντογάν στο περιθώριο.

Πράγα γιοκ – Δεν παρακαλάμε κανέναν διαμηνύει η Αθήνα
Πάντως είναι αλήθεια ότι οι τελευταίες ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου προέδρου δεν διαμορφώνουν συνθήκες, που θα επέτρεπαν μία πιθανή επαναπροσέγγιση μέσω μίας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.

«Θα δούμε τι θα γίνει στην Πράγα» έλεγαν με νόημα κυβερνητικές πηγές σχετικά με την πιθανότητα ενός τετ α τετ κορυφής στην Τσεχική πρωτεύουσα. Είναι προφανές ότι υπό το κράτος απειλών και ύβρεων, η ελληνική πλευρά δεν είναι η επισπεύδουσα για την προοπτική μίας τέτοιας συνάντησης, ωστόσο, υπενθυμίζουν πως η Αθήνα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου. Επίσης σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν παρακαλάει κανέναν για συνάντηση. Αν η τουρκική πλευρά υποβάλει σχετικό αίτημα, αυτό θα εξεταστεί εντός του κλίματος, που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν λοιπόν τις απειλές Ερντογάν αποδίδοντας τες στον εκνευρισμό, που επικρατεί στην Άγκυρα τόσο για τα πενιχρά αποτελέσματα των επαφών Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όσο και για το αρνητικό για αυτόν πολιτικό κλίμα, που αποτυπώνουν οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις της Τουρκίας.
Σχετικές ειδήσεις
Ο Γκιουλέν παίρνε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss