Η μεγάλη ώρα για το Κυπριακό σήμερα στη Γενεύη

Μετά τους χάρτες, έρχεται η πολυμερής. Ιστορική θεωρείται και η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό, καθώς οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά μετά το 1960.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Γενεύη, είναι πλέον βέβαιο πως η διεθνής διάσκεψη θα κρατήσει και αύριο Παρασκευή, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σημαίνει πως αναμένεται να κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Την Τετάρτη το βράδυ, για πρώτη φορά υπήρξε ανταλλαγή χαρτών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τόσο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε έκαναν λόγο για ιστορικά γεγονότα.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Nίκος Χριστοδουλίδης, οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ωστόσο, ο κύπριος πρόεδρος, αμέσως μετά την κατάθεση των χαρτών, κατέθεσε εγγράφως τις ενστάσεις του επί του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι ο κάποιες από τις περιοχές που ανέμενε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα περιλαμβάνονταν στον τουρκοκυπριακό χάρτη δεν περιλαμβάνονται.

Οι χάρτες που κατατέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ βρίσκονται πλέον σε κρύπτη στο Παλάτι των Εθνών. Παρότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ο κάθε χάρτης, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο τ/κ χάρτης δεν περιλαμβάνει τη Μόρφου και προβλέπει επιστροφή μικρότερου αριθμού προσφύγων από εκείνον που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, οι χάρτες αποτελούν απαρχή περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φ. Μογκερίνι

Έντονο παρασκήνιο για τη συμμετοχή Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το διπλωματικό θρίλερ για το εάν θα παραστεί ο έλληνας πρωθυπουργός στη Γενεύη. Το πρωί της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος του BBC James Landale ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι o πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιριμ θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Είναι σαφές πως εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αυξάνονται.

Την ιδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν αποκλείει, στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στη Γενεύη. Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Σημειώνεται ότι και η βρετανική πλευρά -η τρίτη εγγυήτρια δύναμη- έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δια της παρουσίας της Τερέζα Μέι, εάν αυτό χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να εκφράσει με έντονη τρόπο τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss