Μεγάλος σεισμός 7,1 ρίχτερ στο Περού, με 1 νεκρό και 55 τραυματίες

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός ως τη Λίμα αλλά και τμήματα της Χιλής, σημειώθηκε στις 04:18 τοπική ώρα (11:18 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο μια περιοχή 31 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακαρί, μιας κοινότητας στην επαρχία Αρεκίπα, περίπου 500 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS).

 

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 55 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας, όταν η σεισμική δόνηση ισχύος 7,1 βαθμών έπληξε το νότιο Περού τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, προκαλώντας τρόμο σε πολλούς κατοίκους που ακόμη κοιμούνταν.

Αν και αρχικά είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς και 65 τραυματίες, ο στρατηγός Χόρχε Τσάβες, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής Προστασίας του Περού, αναθεώρησε αργότερα τον απολογισμό των θυμάτων προς τα κάτω: «Δεν υπάρχουν παρά μόνο ένας νεκρός και 55 τραυματίες», δήλωσε.

Το ινστιτούτο γεωφυσικής του Περού από την πλευρά του ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας, περίπου 56 χιλιόμετρα από την παράκτια κοινότητα Λόμας. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για σεισμικά παλιρροϊκά κύματα.

Ο σεισμός ξύπνησε πολλούς κατοίκους στη Λίμα, στην Αρεκίπα και πολλές άλλες πόλεις της χώρας. «Εδώ ο σεισμός έγινε αισθητός για πολλή ώρα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ασθενής σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λίμα.

Στην Αρεκίπα, πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. «Αισθανθήκαμε μια αρκετά ισχυρή δόνηση. Το φως τρεμόπαιξε, αλλά δεν έγινε τίποτα σοβαρό», έγραψε ένας χρήστης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας, αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Καραβελί, Σαντιάγο Νέιρα, πολλά πλίνθινα σπίτια κατέρρευσαν, ειδικά στις πόλεις Λόμας και Καραβελί.

Δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας των πτώσεων βράχων, ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές κοινότητες, κατά τον ίδιο. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας στην Αρεκίπα, τον Αλμπέρτο Ρόχας, μια γέφυρα υπέστη ζημιές στην περιοχή Γιάουκα.

Η κυβερνήτρια στην Αρεκίπα, η Γιαμίλα Οσόριο, δήλωσε ότι σωστικά συνεργεία και ειδικοί στάλθηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ζημιές στο οδόστρωμα σε πολλές περιοχές.

Η πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Κουτσίνσκι, η Μερσέδες Αραός, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λίμα ότι θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις σεισμόπληκτες περιοχές για να καταστεί δυνατή η ταχύτερη χορήγηση βοήθειας και η ανοικοδόμηση δρόμων και κατοικιών.

Το Περού βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή ζώνη, μια περιοχή η οποία αποκαλείται συχνά «δακτύλιος της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο πιο πρόσφατος φονικός σεισμός είχε σημειωθεί στο Περού τη 15η Αυγούστου 2017, στην περιοχή Ίκα, 325 χιλιόμετρα νότια της Λίμας. Ο σεισμός αυτός, ισχύος 7,9 βαθμών, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 500 ανθρώπους, άλλοι 2.290 είχαν τραυματιστεί, ενώ 76.000 σπίτια καταστράφηκαν ή χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να αρχίσει την Πέμπτη μια τριήμερη επίσκεψη στο Περού, αφού ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Χιλή.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss