Μελέτη: Η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο

Οι άνθρωποι που αρρώστησαν με Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση μακρόχρονων νευρολογικών προβλημάτων κατά τον πρώτο χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τέτοιες επιπλοκές στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τα εγκεφαλικά, τα προβλήματα μνήμης, τις επιληπτικές κρίσεις, την κατάθλιψη, το άγχος, τις ημικρανίες, τις κινητικές διαταραχές κ.α.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-‘Αλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 154.000 ανθρώπους διαγνωσμένους με Covid-19 το 2020-21, καθώς επίσης για δύο ομάδες 5,6 και 5,8 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς κορονοϊό στη διάρκεια της πανδημίας και πριν από αυτήν αντίστοιχα (ήσαν οι ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Η μελέτη εξέτασε την υγεία του εγκεφάλου σε βάθος ενός έτους. Διαπιστώθηκε ότι νευρολογικές παθήσεις συνέβησαν σε 7% περισσότερους ανθρώπους με Covid-19 από ό,τι χωρίς τη νόσο. Η συχνότερη διαταραχή ήταν τα προβλήματα μνήμης και η εγκεφαλική “ομίχλη”. Σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς Covid-19, όσοι μολύνθηκαν από κορονοϊό, είχαν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα για μακρόχρονα προβλήματα αργότερα με τη μνήμη τους.
Επίσης βρέθηκε αυξημένος ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ μεταξύ όσων αρρώστησαν λόγω κορονοϊού. Σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, υπήρχαν δύο περισσότερα περιστατικά Αλτσχάιμερ ανά 1.000 ανθρώπους μεταξύ όσων αρρώστησαν με Covid-19.

«Είναι απίθανο κάποιος που είχε Covid-19 ξαφνικά να εμφανίσει Αλτσχάιμερ, καθώς η νόσος χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί. Όμως αυτό που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει, είναι πως άνθρωποι που είχαν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ μπορεί να επιδεινώνονται από την Covid-19 και τελικά να αναπτύσσουν τη νόσο. Είναι κάτι σπάνιο αλλά ανησυχητικό», δήλωσε ο δρ Αλ-‘Αλι.

Επίσης, σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, οι άνθρωποι που είχαν περάσει Covid-19, ήσαν 50% πιθανότερο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο τους. Τέτοια εγκεφαλικά – που είναι πολύ συχνότερα από τα αιμορραγικά – μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία ομιλίας, γνωστική σύγχυση, προβλήματα όρασης, μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, παράλυση ή και θάνατο.
Ακόμη, οι άνθρωποι με παλαιότερη Covid-19 είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατοπινή επιληπτική κρίση, 43% για ψυ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss