Μεντερές: Ο Τούρκος ηγέτης που «καθοδήγησε» το πογκρόμ κατά των Ελλήνων και εκτελέστηκε

Πέρασαν 61 χρόνια από την εκτέλεση του Αντνάν Μεντερές, του πρωθυπουργού της Τουρκίας που «ενορχήστρωσε» το πογκρόμ κατά των Ελλήνων, που πήρε την ονομασία «Σεπτεμβριανά» και εκτελέστηκε αφού καταδικάστηκε μετά την ανατροπή του.

Ο Αντνάν Μεντερές γεννημένος στη Σελεύκεια το 1899, φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Σμύρνης και έπειτα στη Νομική Σχολή της Άγκυρας. Στη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ιωνία μεταξύ 1919 και 1922, ηγήθηκε ομάδας τσετών, θέση από την οποία διέταξε τη σφαγή 31 νεαρών Χριστιανών προσκόπων του Αϊδινίου, τον Ιούνιο του 1919.
Όταν πια ασχολήθηκε με την πολιτική, εξελέγη αρχικά βουλευτής Αϊδινίου. Το 1945 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε τις εκλογές τον Μάιο του 1950. Ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία της τουρκικής κυβέρνησης.

Σεπτεμβριανά: Το πογκρόμ κατά των Ελλήνων
Πέντε χρόνια αφού έγινε πρωθυπουργός, καθοδήγησε τα «Σεπτεμβριανά», το πογκρόμ δηλαδή κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης ήταν ευημερούσα την εποχή εκείνη, ενώ την ίδια ώρα η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν ήταν καλή. Παράλληλα η διεκδίκηση των Ελληνοκυρπίων για ένωση Κύπρου και Ελλάδας είχε ήδη προκαλέσει έξαρση του εθνικισμού στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση βλέπει μια καλή ευκαιρία να αποσπάσει από τα προβλήματά της την τουρκική κοινή γνώμη, στρέφοντάς την εναντίον της ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ο Μεντερές ισχυρίζεται δημόσια τον Αύγουστο του 1955 ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές Τουρκοκυπρίων, όμως η «έκρηξη» έρχεται με αφορμή ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την έκρηξη ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε τζαμαρίες, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες – με κυβερνητική εντολή – μιλούσαν για «Έλληνες τρομοκράτες που κατέστρεψαν το πατρικό του Ατατούρκ».
Στο άκουσμα της είδησης ο τουρκικός όχλος ξεχύνεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για 50.000 εξαγριωμένους Τούρκους που στρέφονται κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κρατούν μέχρι την επόμενη μέρα. Τότε επεμβαίνει ο στρατός, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή – όπως και η Αστυνομία – κοιτούν απαθείς το πλιάτσικο που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του.Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, μεγάλο μέρος των διαδηλτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss