Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι συνηθέστεροι λόγοι καθυστερήσεων

Χιλιάδες διαμερίσματα πολυκατοικιών αλλά και γραφεία και καταστήματα εξακολουθούν να παραμένουν εκτός συναλλαγών, εξαιτίας προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να έχουν μπλοκάρει οι εμπράγματες συναλλαγές, οι γονικές παροχές και δωρεές και να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Το πρώτο πρόβλημα αφορά στην αδυναμία των ιδιοκτητών να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια, υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας, η οποία δεν θίγει άλλους συνιδιοκτήτες άλλων ορόφων, ούτε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις άκυρες θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά στην πιλοτή των παλαιών πολυκατοικιών. Οπως είναι γνωστό, με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες και αντισυνταγματικές πολλές χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να παραμένει «στον αέρα» και το ποσοστό εξ’ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
Το τρίτο πρόβλημα αφορά στο «δικαίωμα υψούν» σε δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες της χώρας, που κατασκευάστηκαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου ο κατασκευαστής ή ο οικοπεδούχος συνηθέστατα διατηρούσαν ως ιδιαίτερη οριζόντια ιδιοκτησία ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους (δικαίωμα υψούν), με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού το οικόπεδο.

Το τέταρτο πρόβλημα αφορά στην απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% από την κάτοψη της σχετικής πράξης σύστασης. Κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, διαπιστώνονται συχνά μικρές αποκλίσεις στις διαστάσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών από τη μέτρηση που έχει καταγραφεί στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, σε σχέση με τη σημερινή μέτρηση, που οφείλεται είτε στη μεθοδολογία της μέτρησης, είτε σε μη προσμέτρηση των τοίχων.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss