«Μετωπική» ΕΕ-ΝΑΤΟ με Ρωσία για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

«Σοβαρές ανησυχίες» για την προσπάθεια υπονόμευσης της ακεραιότητας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) και τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως επισημαίνουν στη δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τον περασμένο Απρίλιο, τα γραφεία του OAXO στη Χάγη έγιναν στόχος μιας εχθρικής κυβερνητικής επιχείρησης που διεξήγαγε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU). Η επιχείρηση αυτή διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι παράγοντες του κυβερνοχώρου, που είναι ευρέως γνωστοί ότι διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO, ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από την Ολλανδία. Αυτή η επιθετική πράξη δείχνει περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του OAXO, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι στη δήλωσή τους.

Η δήλωση των τριών αξιωματούχων της ΕΕ καταλήγει ως εξής: «Λυπούμαστε για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα».

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις άμυνες της συμμαχίας έναντι επιθέσεων στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίες σύμφωνα με τη Βρετανία καθοδηγούνται από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, και κάλεσε και αυτός τη Ρωσία να σταματήσει την «απερίσκεπτη» συμπεριφορά της.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά της, περιλαμβανομένης της χρήσης βίας εναντίον των γειτόνων της, προσπαθειών επέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες, και εκτεταμένων εκστρατειών παραπληροφόρησης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και τη δύναμη αποτροπής του απέναντι σε υβριδικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του πεδίου του κυβερνοχώρου», πρόσθεσε καθώς οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις νέες δυνατότητες επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ο Καναδάς στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται στη Ρωσία κατήγγειλε η Οτάβα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιτόπινγκ (WADA), που εδρεύει στο Μόντρεαλ, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης, για την οποία η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) είναι «πολύ πιθανόν υπεύθυνη», γνωστοποίησε η Οτάβα.

Ο WADA και το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό στοχοθετήθηκαν το 2016 και η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU «ευθύνεται πολύ πιθανόν για αυτές τις ενέργειες» επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Σήμερα, ο Καναδάς ενώνει τη φωνή του με εκείνες των συμμάχων του για να καταγγείλει μια σειρά κακόβουλων κυβερνο-επιχειρήσεων που διεξήγαγε ο ρωσικός στρατός» τονίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου, την ώρα που η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις.

Το 2016, ο WADA, ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, «αποκάλυψε ότι η ομάδα των κυβερνοπειρατών Fancy Bear /APT28 είχε δημοσιοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες για αθλητές στον ιστότοπο του» εξηγεί η κυβέρνηση του Καναδά.

«Η ομάδα αυτή είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες καθώς χάκαρε το σύστημα διαχείρισης του WADA».

Την ίδια χρονιά, το καναδικό Κέντρο για την ηθική στον αθλητισμό (που είναι επιφορτισμένο με τη μάχη κατά του ντόπινγκ στη χώρα) «εκτέθηκε από ένα κακόβουλο λογισμικό που επέτρεψε την πρόσβαση χωρίς άδεια στο δίκτυο του Κέντρου» συνεχίζει το ΥΠΕΞ.

Και στις δύο περιπτώσεις, «η κυβέρνηση του Καναδά εκτιμά ότι η GRU είναι πολύ πιθανόν υπεύθυνη για αυτές τις ενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss