Metro: Redux Review

Μεγάλος είναι ο αριθμός των gamers που βρίσκουν την ευχαρίστηση να εμπλακούν σταδιακά στην πολλές φορές άμυαλη διασκέδαση που προσφέρουν τα μοντέρνα first-person shooters. Η σειρά Metro μπορεί να υπάγεται στη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά ξεχωρίζει γιατί προσπαθεί να αποφύγει αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Ο θεμιτός συνδυασμός της 4A Games ανάμεσα στην αποπνικτικά σκοτεινή ατμόσφαιρα και των μοναχικών στιγμών με τις σκηνές δράσης είναι κάτι που λίγοι τίτλοι της κατηγορίας καταφέρνουν. Το Metro 2033 είχε κυκλοφορήσει την ίδια περίοδο μαζί με κορυφαίους τίτλους όπως το Assassin’s Creed II, το Street Fighter IV, το God of War III, το Final Fantasy XIII κ.α και παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η 4A Games ιδρύθηκε από πρώην μέλη της GSC Game World, η οποία είναι γνωστή από τη σειρά S.T.A.L.K.E.R. και μέχρι πρότινος τα γραφεία της βρίσκονταν στην Ουκρανία πριν την μετακόμιση της εταιρίας στη Μάλτα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για αρχάριους developers και αυτό δικαιολογεί απόλυτα την επιτυχία της σειράς Metro μέχρι σήμερα. Το μέγεθος αυτής της επιτυχίας θέλει τώρα να μεγαλώσει ακόμα παραπάνω η ουκρανική ομάδα με την κυκλοφορία ενός πακέτου, του Metro Redux Bundle, το οποίο περιέχει βελτιωμένες εκδόσεις των δύο τίτλων του franchise, τόσο στο PC, όσο και στα PS4 και Xbox One. Οι γραμμές που θα διαβάσετε παρακάτω δεν θα αποτελέσουν κριτική στα ίδια τα παιχνίδια, μιας και μιλάμε για παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό. Αντιθέτως, το κείμενο πρόκειται να λειτουργήσει περισσότερο ως ενημερωτικό εργαλείο για όσους θέλουν να μάθουν όλες τις αλλαγές που οδήγησαν την εταιρία να προβεί στη βελτίωση του Metro: 2033 και του Metro: Last Light, εφόσον δοκιμάσαμε το Metro: Redux Bundle στο PC και καταγράψαμε όλα τα νέα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Θα ξεκινήσουμε με το Metro 2033. Εδώ οι αλλαγές παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για παλαιότερο τίτλο, κάτι που έδωσε στην 4A Games μεγαλύτερη ελευθερία να πειραματιστεί. Βέβαια, οι προσθήκες στο gameplay δεν φτάνουν το μέγεθος των αντίστοιχων στο οπτικό κομμάτι, αλλά σίγουρα αξίζουν να αναφερθούν. 

Πιο συγκεκριμένα, το Metro 2033 επιτρέπει, πλέον, το customization των όπλων, η κάμερα των cinematics είναι σε όλες τις περιπτώσεις πρώτου προσώπου, προστέθηκαν τα stealth takedowns που γνωρίσαμε στο Metro: Last Light, υπάρχει μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο χειρισμό των όπλων, ο βελτιωμένος χειρισμός είναι αισθητός και μία πιο “έξυπνη” AI κάνει δυσκολότερη τη “ψηφιακή” ζωή των παικτών. Κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με τον πρώτο τίτλο της σειράς Metro, είναι σίγουρο πως θα παρατηρήσει αμέσως αυτές τις προσθήκες που προέρχονται από το Metro: Last Light. 

Επιπροσθέτως, το Metro 2033 δεν ήταν μία απλή υπόθεση σε ότι αφορά τις βελτιώσεις στο τομέα των γραφικών, καθώς η 4A Games επέλεξε να προβεί σε ανασχεδιασμό του οπτικού τομέα χρησιμοποιώντας τη μηχανή γραφικών του Metro: Last Light. Η αλλαγή από μέρα σε νύχτα σε πραγματικό χρόνο είναι πλέον παρούσα και στο Metro: 2033, ενώ μερικά επίπεδα -όπως το Dead City- έχουν επεκταθεί σε ότι αφορά στο μέγεθος τους. Ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν αρκετοί είναι η καλύτερη επίδοση του Metro 2033: Redux σε παλαιότερους υπολογιστές χάρις στις τροποποιήσεις που έκαναν οι Ουκρανοί developers αλλά και στην εξελιγμένη τεχνολογία της μηχανής γραφικών του Metro: Last Light. Οι PS4 και Xbox One εκδόσεις θα απολαύσουν τα προαναφερθέντα στοιχεία μαζί με την ομαλή εικόνα που παρέχουν τα 60fps.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη για τους developers αλλά ήταν σίγουρα κάτι που θα μπορούσαν να επιτύχουν λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους. Από τις οπτικές βελτιώσεις μέχρι και τις μικρές προσθήκες στο gameplay, το Metro 2033 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα remake. Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Metro 2033 δεν έχει δείξει ακόμα τα σημάδια γήρανσης του και οι προαναφερθέντες προσθήκες είναι αυτές που δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τους νέους παίκτες του franchise. Τολμώ να πως πως οι παίκτες που έπαιξαν το Metro 2033 πριν τέσσερα χρόνια, μόλις δουν τις οπτικές αλλαγές, θα τους ωθήσουν να τερματίσουν το παιχνίδι για ακόμα μία φορά.

Από την άλλη, το Metro: Last Light σηκώνει μεγάλη κουβέντα για το αν χρειαζόταν μία “Redux” έκδοση όντας μία κυκλοφορία του 2013. Ο δεύτερος τίτλος της 4A Games στη σειρά γεμίζει περισσότερο το κενό μίας GOTY Edition που περιέχει όλα τα DLC παρά μία αισθητά βελτιωμένη έκδοση. Άλλωστε, δεν υπήρχε και κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει κάτι τέτοιο εφόσον μιλάμε για έναν πλήρως “λειτουργικό” τίτλο ακόμα και ένα χρόνο μετά τη κυκλοφορία του. Πέρα από τα animations που έχουν υποστεί διορθώσεις και την προσθήκη καινούργιων textures, οι οπτικές βελτιώσεις δε μπορούν να ξεχωριστούν εύκολα από τον παίκτη.

Το μεγαλύτερο κίνητρο αγοράς, όμως, που δίνει το Metro: Last Light Redux είναι η συμπερίληψη όλου του επιπρόσθετου περιεχόμενου που κυκλοφόρησε για τον τίτλο και συγκεκριμένα τα Developer Pack, Ranger Mode, Tower Pack, Faction Pack, Chronicles Pack, RPK Machine Gun και την καραμπίνα Abzats. Όλα αυτά αποτελούσαν μέρος του Season Pass και διατίθενται στη Redux έκδοση του παιχνιδιού. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κάτοχοι Xbox One και PS4 θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το franchise, μέσω της Redux έκδοσης.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss